Novosti

Kratko & jasno

Vig Dávid EU mora nešto učiniti protiv homofobne kampanje u Mađarskoj

Zakon kaže da sadržaji vezani uz seksualno obrazovanje moraju poštovati mađarsku kršćansku kulturu i ustavni identitet, što je vrlo nejasno pa postoji bojazan da bi to moglo značiti zabranu učiteljima da progresivno podučavaju o seksualnim identitetima, kaže predsjednik mađarskog Amnesty Internationala

Large david polina georgescu

(foto Polina Georgescu)

Što propisuje novi Zakon o pedofiliji izglasan prošlog tjedna u mađarskom parlamentu?

Ovaj zakon ima tri dijela – strože kazne za zlostavljanje djece, izbacivanje sadržaja vezanih uz LGBTIQ teme iz javnog prostora i restrikcije školskih programa. Jedan od najvećih problema je izjednačavanje borbe protiv pedofilije s LGBTIQ zajednicom, što dovodi do poticanja stereotipa o tome da su gej osobe pedofili. Nadalje, prikazivanje sadržaja vezanih uz LGBTIQ i promjenu roda nakon deset sati navečer znači njihovo izjednačavanje s nasilnim sadržajima te nemogućnost da se u tom terminu prikazuju, primjerice, film "Planina Brokeback" ili serija "Prijatelji". Što se tiče obrazovanja, zakon kaže da sadržaji vezani uz seksualno obrazovanje moraju poštovati mađarsku kršćansku kulturu i ustavni identitet, što je vrlo nejasno pa postoji bojazan da bi to moglo značiti zabranu učiteljima da progresivno podučavaju o seksualnim identitetima ili izbacivanje programa kao što su prevencija homofobije, transfobije i slično.

Zakon je donesen kao navodni obračun s pedofilijom u vladajućoj stranci, no neki smatraju da je LGBTIQ tematika novi faktor mobilizacije, nakon što je migrantsko pitanje izgubilo taj potencijal. Što vi mislite?

Homofobna i transfobna kampanja traje već neko vrijeme, da bi se potom ozakonila tako da sada istospolni parovi ne mogu usvajati djecu, a transrodne osobe ne mogu biti zakonski prepoznate. Osim toga, prošle godine ekstremno desna političarka Dóra Dúró javno je iskidala dječju slikovnicu "Wonderland Is for Everyone", koja prikazuje netradicionalne likove poput djece s poteškoćama, lezbijke i Rome, a premijer Viktor Orbán nije osudio taj čin, već je rekao da razumije zašto se to događa. Razlog ovakvoj kampanji dijelom leži u činjenici da je dio biračkog tijela Fidesza stariji, konzervativniji i tradicionalniji te dolazi iz ruralnih dijelova. No mislim da je mađarsko društvo progresivnije pa to neće polučiti uspjeh.

Zakon je izglasan unatoč velikom prosvjedu. Može li Europska unija nešto učiniti?

Tražili smo od predsjednika da ne potpiše zakon, no to se vjerojatno neće dogoditi. EU ne samo da može, već i mora nešto učiniti jer ovaj zakon direktno krši zakonodavstvo EU-a i može utjecati na svakodnevni život i iskustva svih koji se ne uklapaju u rodne stereotipe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više