>

novosti logo

Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije spremno dočekuje izbore

Trudit ćemo se da u Vijeće dobijemo barem 20 do 30 posto mladih i novih ljudi, kao i da se broj žena poveća na 40 posto, rekao je predsjednik VSNM-a Dragiša Pilipović

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije na Međunarodni dan žena održali su sjednicu na kojoj su usvojili izvještaj o radu za četverogodišnji period i završni račun za 2018. godinu.

Vijeće je provelo niz aktivnosti vezanih uz plan i program, od obilježavanja krsne slave, posjeta brojnim komemoracijama, manastirima i crkvama, pa do izdavanja biltena i uspostavljanja suradnje s drugim vijećima s područja sjeverozapadne Hrvatske. Posebno ističu izdavanje dviju knjiga o povijesti Srba u parohiji Salnik, odnosno u Zagrebačkoj županiji, koje će zbog velikog interesa biti doštampane.

Naglašena je potreba za novim adekvatnijim prostorom, uz zahvalu SNV-u na pomoći u adaptaciji prostora i kupovini sredstava za rad vijeća. Kao problem istaknut je raskorak između planiranih i dobivenih sredstava za rad vijeća, uz nadu da će biti uvrštena u proračun gradova i općina.

Svoj osvrt na rad Vijeća s Novostima je nakon sjednice podijelio predsjednik Dragiša Pilipović koji je najavio održavanje izbora 5. maja, kako je predviđeno u nedavno usvojenom zakonu o izboru manjinskih vijeća i predstavnika. Kad izbori budu raspisani, Vijeće prestaje funkcionirati, a nakon izbora bit će formiran novi saziv.

-Poslije zagrebačkog ovo Vijeće je jedno od najaktivnijih u Hrvatskoj, što dokazujemo aktivnostima i bogatom suradnjom s drugima. Moram reći da nismo zadovoljni odnosom Zagrebačke županije prema nama. Za naš program izdvajaju malo sredstava, a manjinska koordinacija u županiji je uzela previše i ovlasti i novaca. Županija svima jednako raspoređuje - i vijećima i predstavnicima, i onima kojih je u županiji 4.200 i onima kojih je 170. Dobivamo isti iznos, tako da nismo zadovoljni raspodjelom - rekao je Pilipović, koji smatra da će se u novom sazivu problem riješiti.

- Kad je predsjednica RH obilazila županiju kako bi se, između ostalog, sastala s predstavnicima nacionalnih manjina, i župan i predsjednik Skupštine i pročelnica za manjine obećali su da će se novci pravednije rasporediti i da se radi na tome.

- Vijeće je djelovalo u dobrim uslovima zahvaljujući SNV-u koje nas pomaže kao i mnoga druga vijeća. To nas drži na životu jer s 50.000 kuna, koliko godišnje dobivamo, za razliku od 200.000 ili 100.000 kuna koliko su godišnje dobivali raniji sazivi Vijeća, ne znam šta bi napravili - rekao je Pilipović.

Što se izbora tiče, trudit ćemo se da u Vijeće dobijemo barem 20 do 30 posto mladih i novih ljudi, trudit ćemo se da u vijeću bude 40 posto žena. A naročito ćemo se truditi da popravimo izlaznost: na zadnjim izborima 2015. bilo je ukupno 79 glasača i zato moramo postići da ih ove godine bude mnogo više, jer inače nismo ništa napravili - zaključio je predsjednik Vijeća.

Na početku sjednice odana je počast preminulom članu VSNM-a Velike Gorice Mići Crljenici, dok je završni dio sjednice bio rezerviran za obilježavanje Dana žena, uz podjelu ruža te prigodni ručak i tortu.

1/1