Novosti

Politika

Vijeće za elektroničke medije: Prkačin i Bujanec nisu kršili zakon

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je da izjava Ante Prkačina u emisiji Bujica, prema kojoj treba objesiti Stjepana Mesića u centru Zagreba, ‘nije u suprotnosti’ sa Zakonom o elektroničkim medijima

48tcvi6u6d7sjze5f55lwae6j4k

Prkačin i Bujanec

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je da izjava Ante Prkačina u emisiji Bujica, prema kojoj treba objesiti Stjepana Mesića u centru Zagreba, ‘nije u suprotnosti’ sa Zakonom o elektroničkim medijima ‘jer se ne može identificirati jasna, nedvosmislena i neposredna namjera poticanja, pogodovanja poticanju i širenje mržnje prema bilo kojoj ranjivoj skupini ili grupi ljudi’.

‘Govor mržnje trebao bi ispuniti uvjet da bude usmjeren prema određenoj ciljanoj društvenoj skupini i njezinim pripadnicima koji bi se mogli identificirati prema točno određenim zajedničkim objektivnim značajkama, poput seksualne orijentacije, rase ili neke druge skupne značajke, a to ovdje nije slučaj’, odgovorili su iz Vijeća, koje je prošle godine na tri dana oduzelo koncesiju Z1 televiziji zbog govora voditelja Marka Juriča da u zagrebačkoj pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg stoluju četnički vikari, spremni da prikolju prolaznike.

Gostujući kod Velimira Bujanca, Prkačin je prije dva tjedna komentirao pravomoćnu presudu Slobodanu Praljku i ostalima za ratne zločine u BiH, dotaknuvši se pritom i odgovornosti bivšeg predsjednika za takav epilog. ‘To žgepče treba za uši dovesti na Jelačić plac i javno objesiti.’ ‘Mislite na Mesića?’ pitao je Bujanec. ‘Na Mesića’, potvrdio je Prkačin. Ne samo da se voditelj nije ogradio od ove izjave, nego je u njoj i sudjelovao, valjda za slučaj da poneki gledatelj nije razumio koga to točno treba objesiti.

Unatoč tome, Vijeće za elektroničke medije nije u ovim riječima pronašlo kršenje nadležnog zakona. Slučaj su na koncu proslijedili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) i Hrvatskom novinarskom društvu (HND), kako bi oni provjerili jesu li prekršeni drugi zakoni i novinarska etika.

Za komentar smo zamolili i DORH, koji bi i mimo prijave, po službenoj dužnosti, trebao reagirati na prijetnje u javnom prostoru, ali do zaključenja teksta nismo dobili povratnu informaciju.

Prkačinova izjava jedna je u nizu sličnih koje su na račun Mesića izrečene posljednjih nekoliko tjedana. Zbog proširenog stava da je zbog zakonite suradnje s Haškim sudom najodgovorniji za osudu hrvatskih generala iz BiH i kvalifikacije o udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom, Mesić je zadobio status prvorazrednog veleizdajnika. I to ne samo po društvenim mrežama i u dobrom dijelu medija, već to smatraju i neki utjecajni političari. ‘Slikovitu’ najavu da će završiti na smetlištu Karepovac nedavno je izrekao i Vladimir Šeks, neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kreator ustavnih kontura Republike Hrvatske, a nešto ranije, kako pokazuje dokumentacija objavljena u medijima, propulzivni Udbin doušnik.

Unatoč atmosferi linča, iz vladajućeg HDZ-a nisu se našli pozvanima da makar kurtoazno osude takav govor. Njihovo prokazivanje prijetnji ubojstvom, u ovom bi slučaju, doduše, značilo dizanje ruke na sebe. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više