Novosti

Kronika

Vijenci u Belom Manastiru, Osijeku i Podgorju

Centralno obilježavanje Dana antifašističke borbe u Osječko-baranjskoj županiji održano je u Podgorju, gdje su se okupili predstavnici antifašističkih organizacija iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te pokrajinskih, opštinskih i mjesnih odbora SUBNOR-a iz Bačke i Srema

Large beli manastir

Polaganje vijenaca kod Spomenika na Partizanskom groblju u Belom Manastiru

U Osječko-baranjskoj županiji, povodom Dana antifašističke borbe, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Osijek, pod vodstvom predsjednika Dragutina Mijoča, i ove je godine organizirala polaganje vijenaca i evociranje sjećanja na spomenicima i spomen-kosturnicama poginulih partizana i žrtava fašističkog terora u Osijeku te u Paučju, Boroviku i Podgorju na području Đakova.

U Osijeku je to obilježavanje tradicionalno održano u Perivoju kralja Tomislava, gdje su, uz predstavnike UABA Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije (OBŽ), vijence položile i delegacije Židovske općine Osijek, osječkog SDP-a, Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ te Udruge socijaldemokrata Osijek.

Istog dana UABA Beli Manastir, pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića, organizirala je polaganje vijenaca na spomenik na Partizanskom groblju i cvijeća na biste baranjskih revolucionara Ernea Kiša, Sare Bertić i Jovana Lazića te na Spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode u Belom Manastiru. Uz delegaciju UABA, koju je vodio bivši belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, vijence su položili Svetlana Žarković, zamjenica gradonačelnika uime Grada Belog Manastira, Dejan Jeličić uime Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) OBŽ, Nikola Živković i Slobodanka Adžija uime VSNM u Gradu Belom Manastiru i SDSS-a te Marko Bogatić i Aleksandar Momčilović uime SDP-a.

Okupljenim građanima, kojih je bilo tridesetak, prigodnim govorom obratio se Nikola Opačić, osudivši sve izraženiji revizionizam rezultata Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe:

- Mladi danas gotovo ništa ne znaju o antifašističkoj borbi. Ne moraju znati svih sedam neprijateljskih ofanziva, niti imena narodnih heroja, ali bi morali znati ko je bio na kojoj strani – rekao je Opačić.

Centralno obilježavanje održano je u Podgorju, gdje se okupilo pedesetak predstavnika antifašističkih organizacija iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te predstavnika pokrajinskih, opštinskih i mjesnih odbora SUBNOR-a iz Bačke i Srema. Okupljene antifašiste pozdravio je Miralem Hodžić, član Općinskog vijeća lokalne Općine Drenje, a prigodne govore održali su Nikola Opačić, izaslanik predsjednika SABA RH, te Stevo Drača iz Apatin, član predsjedništva SUBNOR-a AP Vojvodine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više