Novosti

Politika

Vijenci za sve žrtve iz Vukovara

Želimo da ovaj simbolični čin bude početak jednog priznavanja i odavanja pijeteta svim žrtvama bez obzira na nacionalnost, i u ovom gradu i u Hrvatskoj, rekla je Sandra Benčić, a Bojan Glavašević kazao je da bi dogodine na Dunavu trebali biti premijer, predsjednik i drugi visoki dužnosnici

Large polaganje1 d

Polaganje vijenca u Dunav za stradale civile (foto Dragana Bošnjak/Novosti)

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća i vijenaca na Ovčari, Memorijalnom groblju i Dunavu predstavnici zeleno-lijeve koalicije, saborski zastupnici Sandra Benčić (Možemo!) i Bojan Glavašević (nezavisni) te predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, odali su u nedjelju ujutro počast žrtvama Vukovara i svim civilnim žrtvama rata. Tročlana delegacija najprije je odala počast žrtvama na Ovčari.

- Došli smo ovdje odati počast svim nevinim žrtvama ovog masovnog zločina i koliko god je to teško svake godine i premda dolazim i kad nije ova obljetnica, nekako smo utjehu moja obitelj i ja pronašli u činjenici da smo bar mog oca i mog djeda pronašli. Moju baku još uvijek tražimo. Htjeli smo s ovog mjesta poručiti svim obiteljima koje također traže svoje najmilije da smo uz njih u njihovoj boli i da nećemo odustati od potrage za našim najmilijima jer je to naša ljudska i moralna obaveza - rekao je Glavašević.

Na novinarsko pitanje osvrnuo se na nedavnu gestu Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Srbije koji je zajedno s potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem, predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i delegacijom Srpskog narodnog vijeća odao počast žrtvama Ovčare.

- To su simboličke geste koje imaju svoju vrijednost. Mislim da nije mala stvar što je Veran Matić na ovom mjestu kleknuo. Znamo da je Matić 1990-tih bio protivnik režima Slobodana Miloševića što mu daje kredibilitet. To su neki znakovi da sa hrvatske i srpske strane postoji prostor za pomak, međutim, te simbolične geste moraju pratiti konkretni koraci prije svega kada su u pitanju civilne žrtve rata i nestale osobe. Tu mora biti pomaka. Imali smo do sada u suradnji sa Srbijom samo jednu instancu suradnje, to je bila jedna masovna grobnica u Sotinu i preko te suradnje smo otkrili lokaciju. To je budućnost tih odnosa na kojima moramo raditi - poručio je Glavašević.

Sandra Benčić je na Ovčari izjavila kako je važno da nijedan zločin ne ostane neistražen i da svaki počinitelj tih zločina zaista bude kažnjen.

- Samo na istini, pravdi i razrješenju takvih zločina možemo graditi bolju budućnost i stvoriti uvjete za dugotrajan mir - kazala je Benčić.

Počast žrtvama Ovčare

Počast žrtvama Ovčare (Foto: Dragana Bošnjak/Novosti)

- Ovdje smo da bismo iskazali pijetet prema svakoj žrtvi rata bez obzira na nacionalnost i podrijetlo i želimo da i ovaj simbolični čin bude početak jednog priznavanja i odavanja pijeteta svim žrtvama i u ovom gradu i u Hrvatskoj, da bude početak jednog dijaloga koji će dovesti do toga da naš način razumijevanja rata, ali posebno važnosti građenja mira, bude u skladu i sa našim ustavnim vrijednostima i takav da svaki građanin naše zemlje osjeća ovu zemlju kao svoju - poručila je Benčić.

Vijenac na Dunavu delegacije je položila kod Veslačkog doma, gdje su prošlog utorka svoj vijenac za civilne žrtve rata položili i predstavnici srpske nacionalne manjine iz SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević te specijalni izaslanik srpskog predsjednika za pitanje nestalih Veran Matić. Možemo! i Nova ljevica na taj su način postale prve dvije parlamentarne stranke pored manjinskog SDSS-a koje su odale počast i civilima srpske nacionalnosti stradalima u Vukovaru, a Benčić i Glavašević prvi saborski zastupnici. Glavašević je u subotu u izjavi Novostima naglasio da vijenac na Dunavu svakako uključuje i one žrtve koje su pripadale srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru.

- Ovo je simboličan čin kojim smo htjeli odati počast svim nevinim civilnim žrtvama rata neovisno o nacionalnosti, prije svega da bi se u fokus vratile sve te tužne ljudske sudbine vrlo često neimenovanih, zaboravljenih i zapostavljenih ljudi. Vrijeme je da nakon trideset godina počnemo i o njima glasno govoriti - istakla je predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, naglašavajući važnost Zakona o civilnim žrtvama koji je u pripremi.

- Vijenac koji smo danas položili u Dunav doživljavam između ostalog i kao vijenac za moje članove obitelji, moju baku koja još nije pronađena i mog djeda kojeg smo pronašli, ali i za sve nevine civilne žrtve rata, kako i piše na vijencu. Neke živote je Dunav odnio i bojim se da će ih biti jako teško pronaći. Nadamo se da će ova naše gesta koja je mala, a možda i nije tako mala, ovisno o tome kako će je tko shvatiti, omogućiti da se dogodine i neki drugi dužnosnici u ovoj zemlji ohrabre pa naprave nešto slično - rekao je Bojan Glavašević dodajući da prije svega misli na premijera Andreja Plenkovića.

Dodao je da ne upire prst u njega jer nitko ne bi trebao biti natjeran na neku simboličnu gestu, a zapitao se zašto ne bi došli i predsjednik Republike i drugi visoki dužnosnici.

- Gesta u kojoj je sudjelovao potpredsjednik Vlade Boris Milošević ispred Vlade RH naravno ima svoju težinu, ali mislim da je trebao doći i premijer koji je možda imao strah ako to učini u smislu nekakve političke podrške. Možda, dogodine... – kazao je Glavašević, poručivši da je vijenac na Dunavu za sve civilne žrtve rata koje su ujedinjene u svojoj tragediji.

Ubojstva i nestanci više desetaka građana srpske nacionalnosti u Vukovaru započeli su u ljeto 1991. godine, a prva poznata žrtva bio je Jovan Jakovljević kojeg je grupa vojnika 29. lipnja ubila u njegovoj kući. Točan broj žrtava nikada nije utvrđen, a haški istražitelji još su 1996. i 1997. u vezi s tim zločinima istraživali skupinu Tomislava Merčepa. No nedavno preminuli Merčep, iako je pravomoćno osuđen za zločine nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, za događaje u Vukovaru nije odgovarao. Za zločine nad vukovarskim Srbima nije podignuta nijedna optužnica niti je za njih itko kazneno odgovarao sve do danas.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više