Novosti

Kronika

Виjeнци зa жртвe Пeтрoвaчкe цeстe

Koд Спoмeн-крстa у мjeсту Jaњилa у Бoсни и Хeрцeгoвини, oбиљeжeнa je 26. гoдишњицa стрaдaњa дeсeтoрo цивилa нa Пeтрoвaчкoj цeсти, пoгинулих приликoм рaкeтирaњa избjeгличкe кoлoнe

Large 6

Spomen-krst u Janjili

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Јanjila u Bosni i Hercegovini, obilježena je 26. godišnjica stradanja srpskih civila na Petrovačkoj cesti između Bosanskog Petrovca i Ključa. Prema svjedočenjima, hrvatski Mig 21 ispalio je 7. avgusta 1995. rakete na izbjegličku kolonu u "Oluji", pri čemu je poginulo desetoro civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je oko 50 ljudi teže ili lakše ranjeno.

- Baš na tom mjestu, na Petrovačkoj cesti, smrt je presrela život, zlo ubilo dobro, a mržnja satrla ljubav. Izbjegličkom kolonom prolomio se jauk kada su zle ptice, ljudskom rukom načinjene, izbacile bombe mržnje na djecu, stare i goloruke - rekao je u propovijedi episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije koji je služio parastos za žrtve napada.

Vijence su položili članovi porodica poginulih, delegacija Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", predstavnici općina Drinić, Bosanski Petrovac i Donji Lapac, kao i veteranske organizacije u Driniću.

Izbjeglice su nadlijetala dva Miga, čiji su piloti mogli vidjeti da je to civilna, a ne vojna kolona. Od ispaljenih raketa poginuli su Mika Kovačević (1912) iz Begluka kod Donjeg Lapca, Darinka Drča (1927) i njeni unuci Jovica Drča (1989) i Mirjana Dubajić (1974), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka Rajić (1984) i Žarko Rajić (1986), djeca iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951), rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko (1982), rođen u Bihaću, obojica iz Donjeg Lapca, te Branko Stjelja (1923) i njegov sin Mirko (1961) iz Nadina kod Benkovca. Direktor Veritasa Savo Štrbac izjavio je medijima da za taj zločin nitko nije odgovarao i da Tužilaštvo BiH svake godine obavještava da je istraga u toku.

Dan ranije, 6. avgusta, u Novom Gradu (BiH) također je dana počast žrtvama "Oluje", kada je u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla služen pomen za stradale, nakon čega su zapaljene svijeće pored puta koji vodi do "mosta spasa" na Uni preko kojeg je s dvorske strane prešlo više od 100.000 izbjeglih Srba. Pomen žrtvama je služen i kod spomen-krsta u mjestu Svodna na putu od Novog Grada do Prijedora gdje je u napadu hrvatske avijacije smrtno stradalo sedmero civila.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više