Novosti

Kultura

Вилeрoви гoблeни

Удружeњe Ђoрђe Oцић из Дaљa, уз пoдршку Српскoг нaрoднoг вeћa, oргaнизoвaлo je излoжбу Вилeрoвих чувeних гoблeнa у Гaлeриjи Oлajницa у Eрдaбoву

Large izlo%c5%beba

Izloženi gobleni

Čuveni "Vilerovi gobleni", za koje je šemu izadio Nemac Jakob Viler, do danas su ostali kulturološki fenomen na našim prostorima. Gotovo da nije bilo kuće čije unutrašnje zidove nije krasio bar jedan od popularnih goblena, različitih motiva. Njihova vrednost ostala je do današnjih dana. Kako bi ukazalo na to, Udruženje Đorđe Ocić iz Dalja, uz podršku Srpskog narodnog veća, organizovalo je u Galeriji Olajnica izložbu Viler u Erdabovu, koju je otvorila kustos – muzejski savetnik, Dušanka Marković iz Muzeja grada Novog Sada.

- Goblenu se poslednjih godina ponovo daje zaslužena pažnja od muzeja. Etnografski muzej u Beogradu je imao bogatu izložbu, posvećenu upravo goblenima, a zatim su taj primer sledili muzeji u Negotinu i Novom Kneževcu, a priprema je i onaj u Vrbasu - rekla je Markovićeva. Dodala je da izložba "Viler u Erdabovu" pokazuje koliko Udruženje Đorđe Ocić prati savremena kretanja i tendencije.

Brojni posetioci rodne kuće književnika Ocića imali su priliku da razgledaju goblene iz Vukovara, Dalja i Borova, a izradili su ih Ljubica Stanković, Milenka i Sreto Sitnić i Biljana Stokić, stvaraoci, koji su ujedno predstavljeni na dizajnerskim portretima, a svoje mesto na izložbi zaslužio je i goblen Milke Bubalo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više