Novosti

Politika

Vilović: Vijeće za elektroničke medije mora reagirati na govor mržnje

Huškanje kroz medije, znamo to iz bliske povijesti, ništa dobro nije donijelo ovim prostorima, a mnogim ljudima je život učinilo nepodnošljivim, upozorava profesorica Gordana Vilović povodom poziva na linč na Milorada Pupovca u emisiji ‘Demokracija’

6tcsi1c62auuzc1ab8oiqc4x6fa

 Tatjana Markić i njena vizija demokracije (foto YouTube)

Gdje su naši političari u pojedinim trenucima? Kada trebamo njihovo obraćanje, kada trebamo njihovu snagu, kada trebamo to jedno zakucavanje Pupovca da mu jednom za svagda začepimo usta, upitala je voditeljica Tatjana Markić u eteru emisije ‘Demokracija’ koja je emitirana 3. kolovoza, odnosno dva dana uoči obilježavanja ‘Oluje’.

Riječ je o 90-minutnoj kontakt-emisiji Vinkovačke televizije u kojoj se svaki dan javljaju građani iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva i raspravljaju o temama koje voditeljica redovno servira u nacionalističkom ključu.

Pozivi na linč, osvetu i nasilje uobičajeni su u ‘Demokraciji’, a čak i kada se u masi ukaže sagovornik s druge strane žice s nešto drugačijom, blažom retorikom, kao na primjer u emisiji od 5. kolovoza u kojoj je gledateljica iz Slavonskog Broda rekla da nema što slaviti jer joj sin koji je učestvovao u ratu 1990-ih ‘ima noćne more’ i jer ‘smo istjerali Srbe, uništili tvornice’, Tatjana Markić ga ubrzo prekida i usmjerava tok emisije na prepoznatljiv kolosijek.

Navedenu emisiju prenosi Plava televizija s područja Virovitičko-požeške županije, koja prije ‘Demokracije’ objavi upozorenje sljedećeg sadržaja: ‘Stajališta gledatelja izrečena u emisiji nisu stav Plave televizije. Od uvredljivih poruka i komentara koji nisu primjereni medijskom prostoru Plava televizija unaprijed se ograđuje.’ No što u takvim okolnostima sa stajalištima voditeljice?

Gordana Vilović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti, ističe da nije riječ o novinarstvu, nego o zagovaranju privatnih ideja i stavova.

- Iskreno, ne znam kako je moguće da se neprestano ponavlja jedna te ista retorika. Novinarki, odnosno voditeljici nije važno odgovorno novinarstvo, nego ohrabrivanje drugih ‘javljatelja’ u emisiju koji će ići do toga da pozivaju na linč javne osobe s kojom se ne slažu i čije napore o uspostavljanju normalnog života ne podržavaju. Novinar bi uvijek trebao voditi računa o posljedicama svoje neodgovornosti prema struci koju obavlja. Huškanje kroz medije, znamo to iz bliske povijesti, ništa dobro nije donijelo ovim prostorima, a mnogim ljudima je život učinilo nepodnošljivim - upozorava Gordana Vilović i dodaje da je za ovakve slučajeve zaduženo Vijeće za elektroničke medije, čije članove bira Sabor.

- Pretpostavljam da će to tijelo reagirati na ovaj posljednji ružni slučaj promoviranja govora mržnje i poziva na nasilje. Treba samo provoditi važeće zakone - ističe Vilović.

O Vinkovačkoj televiziji i ‘Demokraciji’ pisali smo prije tri godine kada je ta ista emisija nosila naslov ‘Politika i istina’. Nakon našeg teksta prekinuli su emitiranje na nekoliko mjeseci i ponovno pokrenuli emisiju istog tipa, ali pod drugim nazivom. Iz navedene emisije, u kojoj se ističe ‘domoljublje’ ispunjeno mržnjom, i to ne samo prema srpskoj zajednici, nego i političarima mahom lijeve orijentacije, potekao je Krešimir Kartelo. Nakon prošlih lokalnih izbora, na kojima se natjecao na listi Neovisnih za Hrvatsku, zasjeo je u fotelju potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba, a u nedavnom raskolu svojih stranačkih vođa stao je na stranu Brune Esih.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više