>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura

Višnjiću uručeno ‘Kočićevo pero’

Književnost Čedomira Višnjića je dragocjena jer govori o onome što je u društvu najvažnije – o istoriji isključenih, neprisutnih i prezrenih, rekao je Miljenko Jergović

Nagrada ‘Kočićevo pero’, koju Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd svake godine na međunarodnom sajmu knjiga Inteliber u Zagrebu dodjeljuje nekom od književnika iz Hrvatske, ove je godine pripala Čedomiru Višnjiću za knjigu ‘Vreme sporta i razonode – Titina Hrvatska i njeni Srbi 1951. – 1971.’. Na prigodnoj svečanosti osim laureata su govorili direktor i glavni urednik Zadužbine Nikola Vukolić, književnik Miljenko Jergović te član žirija i historičar Milan Radanović. Ističući da se nagrada dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi Petra Kočića, Vukolić je rekao da je nagrađena knjiga ‘naprosto grunula iz njenog autora i služi kao svjedočanstvo o onome što se zbivalo u opisana vremena’.

- Ovo je do sada najbolja Višnjićeva knjiga, koja osim o sudbini Srba govori i o sudbini Hrvata, jer se ta dva naroda u Hrvatskoj nisu mogla odvojiti. Višnjić je i u ovoj knjizi želeo da piše istoriju, a ne mit. Ovakve knjige pišu se teško, pa se zato rijetko i pojavljuju - zaključio je Vukolić.

U svom obraćanju Višnjić je rekao da mu je drago što je dobio nagradu koja nosi ime Petra Kočića s obzirom na njegovo mučeništvo i tragediju, ali i književni uticaj koji je ostvario kao jedan od srpskih književnika u BiH, zajedno sa Šantićem i drugim stvaraocima.

- Zbog životnosti djela i njegovanja jezika, na nas Srbe Krajišnike više su imali uticaja srpski pisci iz BiH, nego neki srpski pisci koji su bili s ovih prostora npr. Simo Matavulj - rekao je Višnjić, dodavši kako je za njega naslov nagrade vrlo simboličan.

- Jedan sam od zadnjih koji pišu kemijskom olovkom i ono što sam napisao prepisujem iz sveske u svesku - rekao je Višnjić.

Po riječima Miljenka Jergovića, koji ga je predložio za nagradu, Čedomir Višnjić je totalni autsajder unutar dvije kulture: u hrvatskoj kao Srbin koji se bavi srpskim temama, koje bi najradije zaboravili, a u srpskoj kao čovjek koji se bavi temama, koje su iz beogradske perspektive zapravo hrvatska stvar, koje su sumnjive ili kojima se ne bit trebalo baviti. Podsjetio je da je Kočić tek nakon smrti postao prominentno ime srpske kulture i književnosti.

- Zato je književnost Čedomira Višnjića dragocjena, jer govori o onome što je u društvu najvažnije – o istoriji isključenih, neprisutnih i prezrenih. Nažalost, knjigu neće pročitati oni koji bi je trebali pročitati, nego će se njome kititi kao možda neželjenim odlikovanjem, a to je najgora sudbina za knjigu koja se mora čitati - rekao je Jergović.

Historičar Milan Radanović podsjetio je da je nagrađena knjiga treći nastavak trilogije koja rekonstruira historiju partizanske generacije Srba od 1945. do 1971. i da je rezultat Višnjićevih arhivskih istraživanja od 1993. godine.

- Knjiga govori o ‘Titinim Srbima’ i vrlo je kritična prema njihovoj historijskoj odgovornosti koja je u mnogočemu odredila i današnjicu - kazao je Radanović.

Svečanom uručenju nagrade prisustvovao je velik broj ljudi, među kojima članovi srpske zajednice, od sveštenika SPC-a do aktivista srpskih organizacija i institucija. Knjigu ‘Vreme sporta i razonode’ kao i ‘Kordunaški proces’ i ‘Partizansko ljetovanje’ izdalo je Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’.

1/1