>

novosti logo

Kronika Kronika

Virtuelno učenje srpskog

Dogovor predstavnika srpske manjine sa Ministarstvom nauke i obrazovanja: Kroz ‘Virtuelnu učionicu’, učitelji i nastavnici srpskog jezika priključiće se pripremi za školsku reformu

Među školskim predmetima koji se nalaze u ‘Virtuelnoj učionici’, internetskoj platformi za edukaciju učitelja i nastavnika osmišljenoj u okviru kurikularne reforme ‘Škola za život’, uskoro će se naći srpski jezik i književnost. Zaključak je to nedavnog sastanka u Ministarstvu nauke i obrazovanja u Zagrebu gde su s pomoćnicom ministrice Lidijom Kralj i načelnikom sektora za nacionalne manjine Nandorom Čapom razgovarale saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, direktorica Osnovne škole Trpinja Vesna Vujić, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović i profesorka srpskog jezika Snežana Šević. Na taj način će se i učitelji i nastavnici iz srpskog jezika priključiti procesu priprema za školsku reformu - to je od velike važnosti za učenike u nastavi na srpskom jeziku i pismu jer je za njih ovaj predmet jedan od obaveznih na državnoj maturi.

- Virtuelne učionice predstavljaju sistem online učenja i usavršavanja učitelja i nastavnika. Pripremljene su za uvođenje i provođenje ‘Škole za život’, kurikularne reforme koja treba frontalno da uđe u devetom mesecu u sve škole, nakon što je eksperimentalni program odrađen prošle godine u 74 škole u Republici Hrvatskoj. Budući da je Osnovna škola Trpinja bila među tzv. ‘B školama’ koje su tokom prošle školske godine prošle edukaciju, mi smo odmah zatražili da virtuelna učionica bude otvorena i za učitelje srpskog jezika, s obzirom da su za sve druge predmete takve učionice otvorene u decembru 2018. Godine - kaže Vesna Vujić, koordinatorka ovog projekta u nastavi na srpskom jeziku. Dodaje da su u resornom ministarstvu pozitivno reagovali na ovu inicijativu.

Prema njenim rečima, učitelji i predmetni nastavnici će virtuelnoj učionici pristupati putem određenog linka, gde će moći da pronađu sve materijale koji im budu bili potrebni za uvođenje novog kurikuluma u srpskom jeziku, a takođe i razne zadatke, objašnjenja i uputstva. Moći će da pitaju sve što im je nejasno vezano uz promenu u načinu podučavanja učenika i da se bolje pripreme za ono što ih čeka od septembra.

- Akcenat će biti na načinu učenja. Pokušaće se učenike osposobiti da uče sami uz pomoć raspoloživog materijala. Zato će u virtuelnoj učionici, učitelji imati pomoć mentora o tome kako da izvode nastavu na najpraktičniji i najbolji način - pojašnjava naša sagovornica. Mentorke za sadržaje iz srpskog jezika i književnosti biće profesorke Vesna Vujić i Snežana Šević, a pomagaće im i članovi stručne grupe koja je izradila kurikulum za srpski jezik. Vujićeva ističe prednosti novog kurikuluma u odnosu na dosadašnji način rada, kako za nastavnike tako i za učenike.

- U planiranju školskog časa moraćemo da postavimo cilj, šta je to želimo da učenik nauči i postigne. U skladu s tim, biraćemo sredstva i metode, svaki učitelj onako kako on to želi, a kako bi nakon časa učenik bio osposobljen za ono što kurikulum predviđa. Težište je na praktičnim znanjima i sposobnostima - kaže i dodaje da to znači veći angažman učitelja, ali i veću slobodu u radu.

- Učitelji neće biti ograničeni udžbenikom kao što je to do sada bilo. Udžbenici će biti puno jednostavniji i biće dostupni u onlajn obliku. Škole su dobro opremljene, imaju kompjutere, projektore, pametne table, tako da će svi ti sadržaji moći da budu prezentovani. Učeničke torbe će biti puno lakše jer će od naredne godine biti obavezan samo udžbenik. Dodatni materijali neće biti obavezni i roditelji neće morati da ih kupuju, a učitelji će u virtuelnoj učionici imati pomoć kroz celi niz materijala, kvizova, gotovih i odrađenih priprema. Verujemo da će i ostale kolege, kada naprave nekakav predlog ili zgodnu aktivnost, to staviti na portal pa će drugi učitelji moći da preuzmu. Tako će se razviti jedna učionica za razmenu materijala i svima će biti lakše - zaključuje naša sagovornica.

Na stranici ministarstva, u tablici s popisom virtuelnih učionica, nalazi se i pravoslavna veronauka, a mentor ovog predmeta je veroučitelj Vukašin Cvetojević iz Vukovara.

1/1