Novosti

Politika

Virus razdora

Napadi na Krizni štab iz redova vladajuće koalicije sugeriraju da i u njoj tinjaju podjele i sukobi, ali još više pokazuju da se srpsko društvo sve teže nosi s polugodišnjom krizom koju je izazvala epidemija koronavirusa

Large daska

Članovi Kriznog štaba (foto ATA Images/PIXSELL)

Nisam vam ja neprijatelj nego virus. Iako već mjesecima šalje ovu poruku svima koji ga javno i potajice napadaju i razvlače po medijima i na ulici, najistureniji član srpskog kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon, dobio je ulogu glinenog goluba i u srpskom parlamentu. Kako u njemu praktično nema opozicije, Kona i druge članove Kriznog štaba na zub su uzeli pojedini zastupnici vladajuće koalicije, prije svih naprednjak Vladimir Đukanović i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Ni brza reakcija predsjednika države i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji se u ime stranke i vlasti Konu i svim članovima štaba ispričao već nakon prvih prozivki u parlamentu, zasad nije zaustavila tamburanje po glavama onih koji u ime zdravstvene struke predlažu mjere i načine suzbijanja epidemije, a konačne odluke donose Vlada i osobno šef države. I dok se napadi na njih iz opozicije i opozicijskog dijela javnosti mogu razumjeti kao pokušaj da i upravljanje epidemijskom krizom iskoriste kako bi birače dodatno uvjerili da su izabrali lošu vlast, napadi iz redova vladajuće koalicije sugeriraju da i u njoj tinjaju podjele i sukobi, ali još više pokazuju da se i srpsko društvo sve teže nosi s polugodišnjom krizom koju je izazvala epidemija koronavirusa i koju svakim danom sve više produbljuje.

I dok su se nakon Vučićeve intervencije zastupnici naprednjaka makar privremeno primirili, lider Jedinstvene Srbije Marković Palma ovoga je tjedna u parlamentu otišao i korak dalje. Liječnike iz Kriznog štaba optužio je da "samo gostuju na televizijama, a ne idu da leče narod". Dnevnik Blic prenosi da je potom nastavio u istom stilu: "Sad dok sam išao za Beograd, koju god stanicu da okrenem, neko od lekara priča o koroni. Pa gde ih bre nađoste toliko? Idite tamo kao one vaše kolege koji leče narod. Ja čestitam onim članovima Kriznog štaba koji rade, pa kada izađu sa posla, daju saopštenje koliko je danas zaraženih u njegovoj bolnici bilo. Ništa nije tačno što nam je Krizni štab govorio prethodnih sedam meseci o koroni. Ništa nije tačno, osim brojki koje iznose, samo ti podaci su tačni. Ovo sada je gore vreme nego kada su padale bombe NATO agresora na Srbiju, sada smo više uplašeni i moramo da vidimo kako to da sprečimo."

No na tome nije stao. Zastupnik i vječiti gradonačelnik Jagodine Palma je liječnike optužio da "rade za dobavljače i zbog toga pričaju toliko o vakcinama", u čiju efikasnost inače sumnja. Njegov recept za suočavanje s rekordnim rastom broja novozaraženih građana (od šest do osam tisuća dnevno), s velikim brojem umrlih (60-ak svakoga dana) i preko 8000 na bolničkom liječenju, glasi: "Ja molim Vladu, da iskoristite ono što je vaša moć, sada ide katolički Božić, pa Sveti Nikola, pa Nova godina... I ako treba ljudima da presedne sve to, ajde da ih pustimo na miru, kao oni koji ratuju kad potpišu primirje, pa da kažemo, ne ratujemo 15 dana, ajde da ne pričamo 20 dana o koroni i o vakcinama."

Problem je međutim što zastupnik Palma nije egzotična pojava u Srbiji. Blic je ovih dana objavio analizu reakcija svojih čitatelja na pojedine tekstove o korona-krizi i zaključio da polovina njih zagovara i poštuje restriktivne mjere propisane radi suzbijanja epidemije, a druga polovina im se poput Palme protivi i traži da ih se pusti da na miru žive kao što su dosad navikli.

S druge strane, anesteziolog i predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić prije 15-ak dana podigao je buru kad je gostujući na srpskoj N1 televiziji zavapio da je "zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao". Pozvao se pritom na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je trenutno koronavirusom zaraženo 2340 zdravstvenih radnika zbog čega uskoro više neće biti dovoljno medicinara da liječe oboljele, ali ni mjesta u bolnicama zbog velikog priljeva novooboljelih. Panić je zato zatražio uvođenje mjera "koje su značajno oštrije od ovih koje su sada".

S njegovim ocjenama i zahtjevima odmah su se složili potpisnici proglasa "Ujedinjeni protiv kovida" koji mjesecima kritiziraju Vladin krizni štab, pogotovo njegov liječnički dio, optužujući ih da zarad političkih interesa vladajućih zaobilaze struku i ne propisuju mjere nužne za suzbijanje epidemije. Još od konca rujna, njihovi predstavnici javno su tražili donošenje strožih mjera, odnosno djelomični ili potpuni lockdown. Sada kad se Srbija po rastu novooboljelih od Covida-19, uz Gruziju, našla na vrhu europske ljestvice, osim što likuju da su bili u pravu, još žešće nasrću na kolege iz Kriznog štaba tražeći da odmah uvedu lockdown ne osvrćući se na interese vladajućih.

Opkoljeni sa svih strana, izloženi sve grubljim prozivkama i napadima (niškom epidemiologu Branislavu Tiodoroviću ovih je dana oštećen auto), članovi vladinog Kriznog štaba još uvijek ne odustaju i hodajući po žici pokušavaju izbalansiranim mjerama zaustaviti i suzbiti novi val širenja virusa, ali i omogućiti što je moguće normalniji život građana i privrede. Odgovarajući na kritike zbog uvođenja djelomičnog, a ne potpunog zaključavanja Srbije, unatoč prepunim bolnicama oboljelih, Predrag Kon je za N1 televiziju izjavio: "Nije tu pitanje greške, odlučeno je da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje. Da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako ne bi bilo ovako velikih brojeva, ali istovremeno bi stao život." Drugim riječima, Kon očito više nema vremena i živaca za raspravu o tome što se moglo i trebalo poduzeti, jer se rasprava o tome ne samo u Srbiji svela na skolastičku raspravu poput one o tome koliko anđela stane na vrh igle. Slično su zaključili i drugi liječnici iz Kriznog štaba, pa je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević na početku aktualnog bujanja epidemije građanima Srbije hladno servirala da "svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor".

No s tim obiteljskim kriznim štabovima malo tko, pa ni njihovi članovi, razbija glavu. Mediji u Srbiji ovih dana naveliko objavljuju da su srpska skijališta za novogodišnje praznike već rasprodana, a i organizatorima dočeka Nove godine sasvim dobro ide. Djelomično zatvaranje koje je započelo prošlog vikenda, a trebalo bi trajati do sredine prosinca rezultate će eventualno početi davati uoči praznika. Predrag Kon upozorava da je "najveći problem za epidemiološku situaciju dolazak novogodišnjih praznika i ponašanje građana kao da se ništa ne dešava, koje bi moglo dovesti do eksplozije epidemije posle Nove godine". I dok mu kritički, pa i pljuvački, nastrojene kolege poručuju zatvaraj sve ili podnesi ostavku, zastupnik Palma i njemu slični traže da ga se "ugasi" i pusti ih da na miru tih 20-ak dana žive kao da epidemija ne hara Srbijom i njezinim bolnicama i grobljima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više