>

novosti logo

Piše R. I.

Visoki povjerenik zabrinut zbog diskriminacije

Nils Muižnieks u svojoj izjavi nakon posjete Hrvatskoj istaknuo je da je vrlo zabrinut zbog porasta etničke netolerancije, govora mržnje i drugih oblika zločina iz mržnje koji su usmjereni prema pripadnicima nacionalnih manjina, posebno srpske

Socijalna kohezija i pluralizam su u Hrvatskoj ugroženi. Pozivam vlasti da se pokrenu i uključe se u otvoreni dijalog u cilju zaštite pluralizma te izbjegavanja daljnje podjele u društvu. Također, politički lideri trebaju poslati nedvosmislenu, jasnu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije, posebno prema pripadnicima nacionalnih manjina i novinarima, istaknuo je Nils Muižnieks, visoki povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, nakon posjete Hrvatskoj.

U svojoj izjavi istaknuo je da je vrlo zabrinut zbog porasta etničke netolerancije, govora mržnje i drugih oblika zločina iz mržnje koji su usmjereni prema pripadnicima nacionalnih manjina, posebno srpske, a potom i prema članovima židovske i romske zajednice. ‘Premda Hrvatska ima zakonodavstvo i institucionalni okvir zaštite manjina koji može poslužiti kao model, neke nedavne odluke, uključujući i 11 posto smanjenja javnih sredstava za civilno društvo nacionalnih manjina, treba mijenjati’, poručio je.

Muižnieks je posebno zabrinut i zbog neadekvatan odgovor vlasti na fizičke napade, prijetnje smrću i zastrašivanje novinara. ‘Novinari igraju važnu ulogu čuvara javnog interesa u demokratskom društvu i sve države moraju im zajamčiti sigurnost. Također, javna rasprava koja opravdava napade na novinare opasna je i štetna za medijske slobode i demokraciju’, poručio je povjerenik, kojeg posebno brine broj naglih promjena vodećeg kadra i uredničkih pozicija na javnom medijskom servisu, uključujući i Vladin prijedlog o prekidu mandata ravnateljici Agencije za elektroničke medije i otkaze ostalim članovima.

Povjerenik je naglasio i potrebu da se Hrvatska efikasnije posveti brojnim pitanjima koja se odnose na rat iz 1990-ih, uključivši i nekažnjavanje ozbiljnih povreda ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, odredbe o učinkovitoj i adekvatnoj odšteti svim žrtvama rata i utvrđivanje istine o nestalima te da se omogući stvaranje potrebnih uvjeta za povratak izbjeglih.

1/1