Novosti

Politika

Visoki prekršajni sud osudio lidera A-HSP-a

Visoki prekršajni sud osudio je Dražena Keleminca zbog uzvikivanja pozdrava Za dom spremni pred sjedištem SDP-a u prosincu 2016.

V0log4xtx0niqxliujf1hd9wnza

Dražen Keleminec (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj osudio je Dražena Keleminca, predsjednika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) zbog vikanja 'Za dom spremni' u prosincu 2016. godine pred sjedištem SDP-a, javlja Telegram.

Keleminec je pred sjedištem SDP-a  sa svojim pristašama salutirao ustaškim pozdravom zbog uklanjanja HOS-ove ploče u Jasenovcu te je prekršajno prijavljen.

Osuđen je zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira novčanom kaznom od 300 DEM, odnosno 1131 kuna. Kako je nakon privođenja proveo dva dana u zatvoru, koja su mu uračunata u kaznu, dužan je bio platiti 531 kunu. No Keleminec se žalio na ovu prvostupanjsku presudu tvrdeći da je donijeta po političkom dekretu te da je njegovog kolegu koji je taj dan vikao isti pozdrav sud nepravomoćno oslobodio. U međuvremenu je i ta presuda je ukinuta.

Keleminec je tvrdio i da je njegova presuda donesena po političkom dekretu te da u zakonu ne piše kako je  pozdrav 'Za dom spremni' zabranjen. Istim argumentom služio se i Josip Šimunić čiju je žalbu  odbacio i Europski sud za ljudska prava.

U Visoki prekršajni sud u presudi navodi kako vikanje 'Za dom spremni' predstavlja remećenje javnog reda i mira. 'To remeti mir građana iako je nesporno da se, unatoč tome što je u pitanju stari hrvatski izraz koji je, gledajući s povijesne dimenzije bio vrlo rasprostranjen u svim slojevima društva, te se koristio i u pjesništvu i u umjetnosti, radi o izrazu koji se zbog svog tradicijski utjecajnog značenja koristio i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske.

Kao takav nalazio se i na svim službenim dokumentima te se koristio na javnim manifestacijama za vrijeme ustaškog režima, bilo u svom izvornom obliku 'Za dom i poglavnika spremni' ili u skraćenim oblicima 'Za dom spremni' ili 'Za dom'. S obzirom na to da se radi o pokretu koji je iznikao iz fašizma, utemeljenog između ostalog i na rasizmu, taj pokret simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestacije rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti. Upravo zbog toga ovim uzvikom remete se javni red i mir',  obrazlažio je  u svojoj presudi Visoki prekršajni sud RH.

Visoki prekršajni sud očekuje i donošenje odluke na žalbu koju je policija podnijela za presudu Prekršajnog suda u Šibeniku koji je oslobodio Marka perkovića thompsona optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. kolovoza 2016. godine, tijekom obljetnice Oluje u Kninu, o čemu su Novosti već pisale.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više