Novosti

Kultura

Vječna stripovska mladost

Na nedavno održanom Međunarodnom festivalu animiranog filma Banjaluka 2014. otvorena je izložba radova našeg karikaturista Borivoja Dovnikovića Bordoa, a tokom festivala je prikazan i dokumentarni film o njegovom radu

Na nedavno održanom Međunarodnom festivalu animiranog filma Banjaluka 2014. otvorena je izložba radova našeg karikaturista Borivoja Dovnikovića Bordoa. Tokom festivala je prikazan i dokumentarni film 'Bordo – Vječna stripovska mladost' režisera Bernardina Modrić u kojem Dovniković i njegovi suvremenici govore o njegovom životu i radu, ocrtavajući kroz svoje priče i situaciju u kakvoj su se nalazili animirani film, strip i karikatura u socijalističkoj Jugoslaviji.

Banjalučka publika imale je priliku da pogleda 80-ak zanimljivih radova, većim dijelom objavljenih u 'Novostima', koji su se odnosili na aktualne političke i društvene događaje u Hrvatskoj i regionu.

- Svake godine prisutan sam na ovom festivalu, ali za razliku od ranijih godina kad sam imao svoje filmove, ove je godine prikazan film o mom radu. Izložba koja je otvorena nakon završetka festivala organizirana je u suradnji s Akademijom umjetnosti iz Banjaluke. Za tu priliku grad je ustupio prostor banovine, odnosno dvije velike prostorije u kojima su bile izložene moje karikature koje su izazvale veliki interes publike - rekao nam je Bordo, dodajući da su političke prilike i društveni problemi u zemljama regiona, ali i Evrope i svijeta prilično slični, pa je publici razumljivo ono što je nacrtao kao reakciju na ono što se događa u Hrvatskoj.

U takmičarskom dijelu festivala prikazana su ukupno 52 filma, od kojih je tročlani žiri u sastavu Tomislav Gregl, Iva Ćirić i Miodrag Manojlović najboljim proglasio 'Tako mala stvar' autorice Mizmor Vatzman iz Izraela.

Nagrade za tehnike animacije dobili su filmovi ‘Nilski konji’ režisera Pjotra Dumale iz Poljske za najbolju 2D animaciju, ‘Put u Santiago' Maura Karara, koprodukcija Švicarske i Francuske za najbolju 3D animaciju i 'Ab ovo' Anite Kviatkovske Nakvi iz Poljske za najbolju animaciju u glini.

Nagradu za najbolji dječji film dobio je film 'Mjesec i vuk' francuskih režisera Tome Lerua i Patrika Delažea, dok su specijalna priznanja dodijeljena filmovima 'Vjetar' njemačkog režisera Roberta Lobela, 'Kupališta' poljskog režisera Tomeka Ducka i 'Čoban' hrvatskog režisera Matije Pisačića. Nagradu publike dobio je film 'Stranac iznad ledenog brijega' Andreja Sokolova iz Rusije.

Osim Dovnikovića, svoje mjesto u bogatom popratnom programu našla je i retrospektiva Pavla Štaltera, kao i festivala iz Štutgarta i studija ‘Folimage’.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više