Novosti

Kronika

Вjeрници путoвaли Србиjoм

Двoднeвнo пoклoничкo путoвaњe у oргaнизaциjи Вeликoписaничкe пaрoхиje: oкo 60 вjeрникa из Пригoрja, Пoдрaвинe и Билoгoрe, Студeницу, Жичу и цркву Св. Сaвe нa Врaчaру

Yx9p7ay5nxuz40bwb7s2jzq4js7

U organizaciji Velikopisaničke parohije, organizirano je dvodnevno pokloničko putovanje po Srbiji prilikom kojeg je obiđeno nekoliko poznatih pravoslavnih hramova. Oko 60 vjernika iz Prigorja, Podravine i Bilogore, pod vodstvom sveštenika Milomira Gvojića, posjetilo je tako manastire Studenicu i Žiču kod Kraljeva te crkvu Sv. Save na Vračaru. Ovo važno putovanje blagoslovio je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, a mnogi vjernici, među kojima je bio Jovo Šuka iz Male Rijeke kod Koprivnice, nisu krili oduševljenje.

- Put je protekao u redu i uz pjesmu i molitvu srećno smo se vratili kućama. Ovo putovanje bilo je duhovno praćeno novim saznanjima o utemeljenju srpske pravoslavne crkve i dinastije Nemanjića. Posjeta manastira i očuvana istorija dala mi je novu snagu i vjeru. Jedan od najljepših trenutaka svakako je bio u u prenoćištu u konaku manastira Studenica uz prisustvovanje svetoj liturgiji. Sve to se ne zaboravlja i svakog vjernika potiče da ponovo posjeti ovaj manastir koji se ne zove bez razloga manastir svih manastira - rekao je Šuka.

Velikopisanički paroh Milomir Gvojić nakon povratka s putovanja kojeg je vodio, naglasio je da je obilazak pravoslavnih svetinja u Srbiji bilo od duhovnog značaja za sve vjernike.

- U ranim jutarnjim satima stigli smo u grad Beograd i uputili se u hram Svetog Save na Vračaru. Uz razgledavanje unutrašnjosti hrama i zajedničko slikanje, uputili smo se prema autobusu uz pevanje himne Svetom Savi. Krenusmo potom na put prema Kraljevu, gde smo se našli pred crkvom Svetoga Save. Otuda dođosmo u manastir Žiča, sjedište srpske arhiepiskopije od Svetog Save, koja proslavlja 800 godina od samostalnosti srpske pravoslavne crkve. Tu smo se upoznali sa manastirskom istorijom i u tačno 17 sati, preko planine Golija krenuli smo manastiru Studenici. U manastiru smo dobili večeru, sobe u konaku za odmor te smo sutradan nastavili. Svojim prisustvom na svetoj liturgiji, duhovno smo preporođeni, a vrhunac svega je bilo oko sat i po vremena predavanja o manastiru i dinastiji Nemanjića. Zahvaljujem se svima koji su se odazvali pozivu na putovanju kao i svima koji njemu nisu mogli prisustvovati. Nadam se i vjerujem da ćemo imati prilike da ponovimo ovo pokloničko putovanje - kazao je Gvojić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više