Novosti

Društvo

Vjerska polucija

Skupovi u organizaciji udruga Željke Markić i Vice Batarela pokazali su da su aktivisti hrvatskih neokonzervativnih organizacija, po uzoru na pokrete iz SAD-a, u samo nekoliko godina od margine došli do toga da se njihove ideje promoviraju kroz obrazovni sustav i da ih legitimiraju najviši državni dužnosnici

D2ngkrc1cltnwmoueyah2ao5n3p

Kardinal Raymond Leo Burke, Davor Ivo Stier i Vice John Batarelo 

Kako pomoći zbunjenoj djeci koju u formativnim godinama privlači isti spol? – pitao je posjetitelj radionice, inače učitelj u srednjim tridesetim godinama. Radionicu je vodila Louise Kirk, članica organizacije Alive to the World. ‘Za početak, morate biti hrabri’, odgovorila mu je britanska aktivistica i autorica priručnika o spolnom odgoju unutar obitelji.

‘Na jednoj od ilustracija u knjizi imate dečka koji kaže ocu da je zbunjen jer se zaljubio u drugog dečka. Tata mu kaže da se treba sprijateljiti i osjećati se kao dečko među muškarcima. Morate i vi poticati prijateljstvo, kao način rješenja ovog problema. Naravno, sigurnost vašeg djeteta je na prvom mjestu, ne kažem da svi trebaju dovoditi takvu djecu kući pa da pervertira vaše dijete. Ali treba ih poticati da se sprijatelje s djecom koja imaju težak život, usmjeravajući ih tako da uživaju u tome što su dečki ili djevojčice’, istaknula je, naglašavajući da je važno poticati curice da se oblače na način na koji poštuju same sebe i dječake oko njih. ‘Treba ih učiti da su dečki vizualniji od njih.’

Svatko tko se putem Agencije prijavio na konferenciju dobio je potvrdu od udruge U ime obitelji za stručno osposobljavanje. Konferencija je međunarodna, pa ima veću vrijednost

Bio je to zadnji događaj međunarodne konferencije koju je prošlog tjedna organizirala udruga U ime obitelji. Na skupu, gdje je govorio i bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar, okupilo se oko 250 ljudi, mahom pedagoga, psihologa, učitelja i profesora raznih zanimanja, koji najvećim dijelom predaju djeci u javnim školama. Skup nazvan ‘Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti’ održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali, što je važnije za polaznike, i Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Svatko tko se putem stranice Agencije prijavio na konferenciju dobio je potvrdu od udruge U ime obitelji za stručno osposobljavanje. Konferencija je međunarodnog karaktera, pa ima i veću vrijednost. ‘Dovoljno da ne trebam otići ni na jednu drugu do kraja školske godine’, kaže nam jedna učiteljica. ‘Ali to nije jedini razlog zbog kojeg je ovo bila dobra odluka.’ Dosta je, veli, u posljednja dva dana naučila od uglednih domaćih i međunarodnih stručnjaka.

‘Na primjer, kako se boriti protiv rodne ideologije, kako prepoznati kad LGBT zajednica iskorištava riječi poput tolerancije ili kako koristiti kršćanski pristup u svakodnevnoj nastavi’, kaže učiteljica u srednjim dvadesetim godinama, ističući da je se najviše dojmio panel kojim je otvoren zadnji dan konferencije. Na njemu je profesor Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta u Splitu postavio pitanje: Ako homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji za znanost, iz čega slijedi da imaju pravo legalizirati brakove, zašto ne bismo legalizirali pedofiliju ili vezu između čovjeka i životinje?

Otvoreno se govorilo o strategijama minulih i budućih borbi protiv ‘militantnog sekularizma’ u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović poručio je da je nužno preuzeti vlast u državi

Problematiku je produbio Alessandro Fiore iz talijanske organizacije ProVita, upozoravajući učitelje na opasnosti rodne ideologije, gdje se homoseksualnost i transseksualnost u Europi normaliziraju kroz tvrdnju da rodni identitet prevladava spol čovjeka. ‘U više od 90 posto slučajeva zbunjenost oko identiteta ili istospolne privlačnosti prolazi sama od sebe, do 17. ili 18. godine. Ovakvo spolno obrazovanje, međutim, produbljuje problem, stvarajući kod djece uvjerenje da je zbunjenost stvarna’, zaključio je, zaradivši veliki pljesak polaznika konferencije.

Slične reakcije uslijedile su i na drugim panelima, posebno pri spomenu riječi ‘kršćanofobija’, ‘spolni odgoj’, ‘militantni sekularizam’ ili ‘rodna indoktrinacija’, bilo da se raspravljalo o potrebama talentiranih učenika, vjerskom odgoju ili pristupu glazbenom i likovnom predmetu.

Vjerske slobode, poučavali su učitelje, sve su ugroženije diktatom liberalne demokracije, koja ne dopušta roditeljima da djecu odgajaju po vlastitim principima. Kroz prizmu ‘tolerancije’ i ‘antidiskriminacije’ LGBT lobiji već duže vrijeme guraju svoju agendu u obrazovne programe, želeći tako normalizirati svoj status u društvu.

Generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije Tadej Strehovec dodao je i ‘dekristijanizaciju’ kao posljedicu legalizacije pobačaja, transseksualnosti, ateizma i razvoda. Apelirao je na uspostavu novog katoličkog jezika, jer je postojeći nerazumljiv za mlade i potiče predrasude protiv Crkve. ‘Moramo analizirati diskurs protiv Crkve i upotrijebiti njihove pozitivne riječi, kao što su tolerancija, moderni razvoj, jednakopravnost ili progresivno društvo u kojem se poštuje pravda’, istaknuo je, dodajući da je nužno i detabuizirati odnos vjere i socijalnih mreža. ‘Kad ne postojiš na mobitelu, kao da ne postojiš. Potrebno je naći putove kako doći do njihovih mobitela i koje slogane i riječi ćemo tamo publicirati’, kazao je generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije, okružen panoima koji su slavili život i obitelj.

To je bilo i svojevrsno vizualno obilježje predvorja konferencijske zgrade gdje se ovaj skup održavao, pod visokim pokroviteljstvom državnih tijela. Na panoima i lecima ključni je motiv sretna mlada obitelj. Ljudska prava, prava ‘nerođenog djeteta’, dostojanstvo čovjeka i karitativne inicijative, kao i peticije koje su pozivale na zaštitu tradicionalnog braka na europskoj razini, jedini su vizualni identitet događaja. Tek su sadržaji publikacija, namijenjenih znatiželji polaznika konferencije, predstavljali diskurzivni incident. Pod egidom Isusove ljubavi, u knjigama koje su se poklanjale ili prodavale po niskim cijenama homoseksualnost je stavljena u ravan sa silovanjem, incestom i pedofilijom. Udanoj ženi naloženo je da se brine na temelju svoje bračne obaveze kako će se svidjeti mužu, dok se kult štovanja Sotone locira u pjesmama grupe AC/DC i uvjerenjima feminističkih pokreta. Doktrinarna nota vatikanske Kongregacije za nauk vjere propisala je obavezu suprotstavljanja svakom zakonu o abortusu ili onom koji izjednačava obitelji i ‘ostale oblike suživota’.

Još od uspješnog referenduma o ustavnoj kategoriji braka kao zajednice muškarca i žene, mreža hrvatskih neokonzervativnih organizacija izbacila je ovakav leksik, znatno prirođeniji starijim generacijama pro-life pokreta u Hrvatskoj, koje nikad nisu imale uspjehe kakve njihovi istomišljenici postižu posljednjih godina. Kombinacija ultrakonzervativnih stavova i tržišnog fundamentalizma, uspostavljena po uzoru na retorički vješte kršćanske grassroots pokrete u SAD-u i nekim europskim zemljama, rezultirala je u postkriznom razdoblju velikom vidljivošću i utjecajem ovih udruženja. Poziv na zabranu abortusa preimenovan je tako u borbu za prava nerođenog djeteta. Zaštita tradicionalnog braka nema veze s oduzimanjem prava LGBT zajednicama, dok je penetracija klerikalizma u sekularno društvo sloboda vjeroispovijesti, koju sile ekstremnog sekularizma nastoje uništiti do kraja.

Od marginalnih grupacija, povezanih financijskom i obiteljskom pozadinom, u samo nekoliko godina došli su do toga da se danas njihove ideje promoviraju kroz obrazovni sustav Republike Hrvatske i legitimiraju putem predstavnika najviših državnih tijela. Projekcija njihova poželjnog društva, međutim, u punini je predstavljena dva dana nakon ove konferencije.

U samom centru Zagreba održan je Festival tradicije i konzervativnih ideja, koji je organizirala srodna udruga Vigilare koju vodi Vice John Batarelo. Otvorio ga je Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i konzervativni ideolog novog HDZ-a. Na skupu je poručio kako postoje zakoni koji nisu uvijek u skladu s prirodnim zakonima, što je izazov svakog kršćanina, izjednačivši pritom liberalizam s komunizmom. Iako je naknadno kazao da nikad ne bi glasao za zabranu abortusa, smisao same konferencije i sadržaj govora svih drugih panelista eksplicitno navodi upravo potpunu zabranu pobačaja kao novi cilj neokonzervativnih pokreta u Hrvatskoj. Kao uzor i rijetko svjetlo Zapadne Europe navedeni su poljski aktivisti, koji su umalo došli do promjene zakona koji bi kazneno gonio žene zbog abortusa. Izlaganje Poljaka Slawomira Olejniczaka, jednog od predvodnika kampanje za zabranu pobačaja koji je za neuspjeh optužio antikršćanske feministice, Georgea Sorosa i ljevičarske medije, poslužio je kao hodogram za naredne akcije u Hrvatskoj.

Njihovim govorima, kao i instrukcijama ultrakonzervativnog kardinala Raymonda Lea Burkea, koji je za pedofiliju u Crkvi svojevremeno optužio feministički pokret, pljeskali su, između ostalih, i pojedini ministri u vladi Andreja Plenkovića, ugledni poduzetnici, urednik trećeg programa Hrvatske televizije Krešimir Čokolić i Frano Čirko, jedan od vođa profašističke Hrvatske čiste stranke prava.

Otvoreno se pritom govorilo o strategijama minulih i budućih borbi protiv ‘militantnog sekularizma’ u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović poručio je da je nužno preuzeti vlast u državi. ‘Bez toga ne možemo mijenjati stvari ili dobiti ljude na fakultetima i medijima. Oni drže sve pozicije, ne smijemo im prepustiti nijednu bitku’, istaknuo je. Krešimir Planinić, inače odvjetnik udruge U ime obitelji, najavio je i stavljanje prigovora na zakon o zabrani pobačaja koji preispituje Ustavni sud, ističući pritom da svi moraju biti svjesni kako živimo u ‘postkršćanskom društvu’. ‘Prirodno je da kršćani budu medijski proganjani ako se zauzimamo za prave vrijednosti. Trebamo stalno mijenjati alate koje koristimo, posebno po pitanju zakona. Ne treba pritom biti rukovođen dilemom mi ili oni, iz razloga što imamo puno projekata kojima možemo privlačiti ljude bilo kojeg svjetonazora. Humanitarni rad je primjer. Na taj način treba poticati višeglasje koje zagovaramo, pluralizam. Ono što suprotnoj strani ne ide na ruku jest demokracija. Spriječeni su svi ministri koji su pokušali nametnuti svoje svjetonazore’, istaknuo je.

Luka Popov iz udruge Vigilare pozvao je na upotrebu zdravog razuma u javnim raspravama jer je razum, kaže, na njihovoj strani. ‘Ako koristiš katekizam, ismijavat će te’, poručio je Popov, koji je istog dana u televizijskoj emisiji poručio kako homoseksualci nisu diskriminirani u Hrvatskoj jer se mogu oženiti osobama suprotnog spola. Stjepo Bartulica, bivši savjetnik Ive Josipovića i Tihomira Oreškovića, rogoborio je protiv države, javnog zdravstva i školstva, kritizirajući državni upliv u privatne živote građana, na skupu gdje su isključivo muškarci dva sata pozivali na intervenciju državnih zakona u područje ženskih reproduktivnih prava i LGBT zajednice.

Prije nego što će zaključiti da je obrazovanje jedno od ključnih područja njihove borbe, Bartulica je definirao svjetonazor konzervativnih organizacija koje se protive pobačaju. ‘Pro-life je vrlo liberalna pozicija. Svaka osoba ima pravo na život bez diskriminacije’, istaknuo je.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više