Novosti

Kronika

Вjeрскo и нaрoднo училиштe

Прaвoслaвнa Бoгoслoвиja Tри jeрaрхa при мaнaстиру Kркa прoслaвилa слaву: Бoгoслoвиja je изрoдилa пeтнaeстaк прaвoслaвних eпискoпa и прeкo oсaм стoтинa свeштeникa и мoнaхa

Bogoslovija Sveta Tri Jerarha pri manastiru Krka svečano je obeležila svoju Slavu, zaštitnike svojih đaka: Vasilija Velikog, Jovana Zlatoustog i Grigorija Bogoslova. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Svetoarhangelskom manastiru Krka vodio je episkop niški Arsenije, uz sasluženje vladike bihaćko-petrovačkog Sergija i episkopa dalmatinskog Nikodima. Episkop Sergije govorio je o značaju trojice svetitelja koje krčka Bogoslovija posebno proslavlja. Episkop dalmatinski Nikodim zahvalio je svima koji su došli da zajedno sa krčkim monaštvom, sveštenstvom, profesorima i đacima proslave slavu najstarijeg bogoslovskog učilišta na ovim prostorima.

- Naročito želim da se zahvalim Vladikama Arseniju i Sergiju na njihovoj ljubavi, što su izdvojili svoje vreme i došli da sa nama proslave ovaj praznik, da kroz to pruže i utehu svima nama koji smo ovde pri moru dalekom. Takođe, moram da se za sve učinjeno za ovu školu zahvalim i njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. On ne samo da je moj duhovni otac i moj prethodnik kao episkop ove apostolske katedre nego je bio i rektor bogoslovije Sveta Tri Jerarha. Njegovo odsustvo osećamo svi mi koji smo se navikli na njega, ali ono što je najbitnije; uprkos odsustvu ništa manje nije prisutan ovde i danas u našim molitvama i u našem sećanju - rekao je vladika Nikodim.

Nakon Svete Liturgije održana je svečana akademija na kojoj su krčki bogoslovi priredili poseban program u čast trojice zaštitnika svoga učilišta. Episkop Nikodim uručio je zahvalnosti svim donatorima Zajedničkog vijeća opština sa područja Istočne Slavonije, koje je u njihovo ime, primila saborska zastupnica Dragana Jeckov, iskazavši tom prilikom veliku zahvalnost zbog pomoći koju godinama u nazad šalju krčkoj Bogosloviji.

- Iako se proslava Slave Bogoslovije podudarila sa danom dolaska predsednika Republike Srbije Hrvatskoj, što je srpskom narodu u Hrvatskoj od posebnog značaja, moj dolazak ovde samo je potvrda koliko nam ovo mesto svima znači. Danas je veliki praznik za manastir Krka i krčku Bogosloviju, i nama u klubu zastupnika SDSS-a zaista je važno da budemo i uz naše bogoslove, njihove učitelje i naš narod koji živi u ovim krajevima. Svima nama je čast što već šesnaest godina za redom, organizujemo humanitarnu akciju koja poprima tradicionalni karakter i spona je našeg naroda sa istoka Hrvatske i severne Dalmacije. U razgovoru sam saznala da je ta donacija dovoljna da šest meseci osigura obroke našim đacima ovde. Ipak se ovde radi o deci koja su odvojena od svojih domova. U ime svih predstavnika opština i manjinskih veća sa istoka Slavonije, zahvaljujem Episkopu dalmatinskom na priznanju koje smo dobili - poručila je Jeckov.

Krčka Bogoslovija najstarije je pravoslavno učilište, ne samo crkveno nego i narodno. Osnovana je davne 1615. godine i pre nepune tri godine proslavila je četiri veka postojanja, a jubileju je prisustvovao i Patrijarh srpski Irinej.

- Škola je, nakon poslednjeg rata, nastavila sa radom 2001. godine i danas ovde imamo četrdesetak pravoslavnih bogoslova na školovanju. Postojanje Bogoslovije od velikog je značaja ne samo za našu Eparhiju već i za čitavu pravoslavnu crkvu jer se ovde obrazuje sveštenstvo. Prema nekoj statistici ovo učilište je izrodilo petnaestak pravoslavnih episkopa, preko osam stotina sveštenika, monaha, i svi oni mu se uvek, i iznova sa istom ljubavlju vraćaju - rekao je sveštenik Savo Majstorović, koji je profesor već 14 godina.

Današnja zgrada Bogoslovije podignuta je 1966. godine zalaganjem vladike Nikolaja (Mrđe). U toku poslednjeg rata, ovaj objekt kao i manastir Krka, bili su devastirani i opljačkani. Kada je 1999. godine za episkopa dalmatinskog hirotonisan jeromonah Fotije iz manastira Kovilja, tada profesor Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, život se ponovo vratio u Krku. Nedugo zatim, zahvaljujući Svetom arhijerejskom saboru i zalaganjem vladike Fotija, godine 2001. bogoslovija pri manastiru Krka ponovo je otpočela sa radom. Od tada do danas nekoliko generacija završilo je bogosloviju, a u njenim učionicama i danas sjedi 40 učenika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više