>

novosti logo

Vladavina tepeša

Domoljubna koalicija uvelike se trudi parirati u bici za glasače u širokom rasponu od ljubitelja šlagera do slušatelja vrlo popularnih neoustaških napjeva. Ivan Tepeš, predsjednik satelitske minorne stranke HSP AS, na Facebooku je iznio navodno otkriće da je slogan Socijaldemokratske partije ‘Nema povratka na staro’ zapravo ukraden iz istoimenog hita srpske pjevačice

Inače posve pristojno zanimanje kafanske pjevačice na Balkanu je smatrano sinonimom za opću sramotu i oličeno u pejorativnom nazivu ‘cajka’. No postalo je središnjim pitanjem kolerične predizborne kampanje u Hrvatskoj, jednoj od država nastalih raspadom Jugoslavije. Nakon što je Zoran Milanović, socijaldemokratski predsjednik Vlade ove omanje državne zajednice s otprilike 4.284.889 stanovnika, iz nepoznatih razloga pred novinarima stao javno govoriti o ‘cajkama’, ova zaraza se proširila cjelokupnim političkim spektrom.

Za stanovništvo s navedenih prostora inače je poznato da većinski posjećuje mjesta s novokomponiranom narodnom glazbom, no to uglavnom odbija javno priznati, ponajviše zbog puritanskog crkvenog diktata. Nije nezanemarivo ni djelovanje pseudointelektualnih elita i vodećih medija koji često neprijateljski istupaju prema navedenom glazbenom žanru, ali i privrednoj grani, čiji obrtni moment nipošto nije zanemariv. S druge strane, sindikat pjevačica u ugostiteljstvu nije osobito aktivan, a ni nevladin sektor ne zastupa prava umjetnica. Predsjednik Vlade je u Vukovaru ovog tjedna čak održao i kraće matematičko predavanje pod radnim nazivom ‘cajke jednako lijenost’ te iznio mišljenje da za njega pojam ‘cajka’ znači ‘puno deranja i nadu da ćeš istog trena dobiti publiku, zaraditi novac i voziti se u srebrnom BMW-u’.

Konkurentska, tzv. Domoljubna koalicija, uvelike se trudi parirati u ovoj bici za glasače u širokom rasponu od ljubitelja šlagera do slušatelja vrlo popularnih neoustaških napjeva. Stoga je ispred ‘Domoljubne’ spontano istupio Ivan Tepeš, predsjednik satelitske minorne stranke HSP AS, inače profesor povijesti i etnologije, tajnik-viši stručni suradnik u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Ovaj političar na Facebooku je iznio navodno otkriće da je slogan Socijaldemokratske partije ‘Nema povratka na staro’ zapravo ukraden iz istoimenog hita srpske pjevačice koju analitičari povezuju s turbofolk žanrom, Ane Bekute. U maniri iskusnog trola, ali ne nužno samo internetskog, Tepeš je također Milanovića nazvao Zokom. Uvriježenim rječnikom ordinarnih fašistoidnih kromanjonaca, takva formulacija ima sugerirati nečije srpsko porijeklo ili pak njegovu naklonost Srbima, slično kao kada pripadnici američkog Ku Klux Klana bijelca nazovu nigger loverom.

Lokalni politolozi procjenjuju da će se cloaca maxima predizborne kampanje u Hrvatskoj najvjerojatnije i dalje puniti ovakvim projektilima. Sudionicima preporučuju da u ovoj vladavini raznih tepeša što više zatvaraju usta jer opasnost prijeti iz oba smjera.

1/1