Novosti

Kratko & jasno

Vladimir Banić: Bojim se da će sukob potrajati

Svi pregovori su daleko od postizanja mira. Primirje bi više odgovaralo Jermenima, ali i oni su uporni u tome da sačuvaju Karabah. Azerbajdžanci imaju moćno naoružanje i podršku Turske i neće odustati dok Karabah ne vrate pod svoje okrilje, kaže novinar RTS-a

Large internacionala  mini

(foto Goran Kalanj)

Na samom početku rata Armenije i Azerbajdžana posjetili ste Gorski Karabah. Kakvi su dojmovi?

Na aerodromu u Jerevanu bilo je mnogo dobrovoljaca koji su doleteli iz svih krajeva sveta. U Gorisu, gradu na granici s Nagorno-Karabahom, video sam mnoštvo izbeglica, nije bilo mesta u hotelu. U bolnicu su non-stop dovoženi ranjeni jermenski vojnici. Do Karabaha smo po mrklom mraku vozili ugašenih svetala, jer su Azerbajdžanci prethodno gađali visoravan. U Lačinu je atmosfera bila jeziva. Sve vreme je bila upaljena sirena za vazdušnu opasnost i čule su se potmule eksplozije. Oficiri su nas molili da ne emitujemo snimke delimično porušenih mostova jer da Azerbajdžanci prate medije i opet će da gađaju ono što je nije potpuno porušeno.

Izgleda da Azerbajdžan polako pobjeđuje u ratu?

Mogu da tvrdim samo ono što sam video. Jermenska strana trpi velike gubitke i moralno ne stoji najbolje. Jermeni imaju osećaj da ih je ceo svet izdao, dok uz Azerbajdžan stoji moćna Turska. Rusija ima uspešnu vojnu saradnju s Azerbajdžancima – rakete kojima gađaju Jermene velikim su delom kupljene od Rusije. Putin je rekao da će Jermeniju braniti samo ako se sukobi prenesu na njenu teritoriju. To se do sada nije dogodilo. Borbe se vode samo u Karabahu, osim u par navodnih slučajeva – kažem navodnih, jer je propaganda jaka s obe strane – kada su bombardovani položaji unutar same Jermenije. Opšti utisak je da su Azerbajdžanci krenuli da ovo urade do kraja, koliko god im svet dozvoli. Dobro su pripremljeni za sukob, dok Jermeni više nemaju poziciju koju su imali devedesetih – apsolutno su inferiorni što se tiče vojne snage, kao i spoljne podrške.

Kada bi rat mogao biti gotov?

Nisam analitičar i ne bih se zaletao. Međutim, svi pregovori su daleko od postizanja mira, a niti jedno dogovoreno primirje nije se poštovalo. Primirje bi više odgovaralo Jermenima, ali i oni su uporni u tome da izdrže i sačuvaju Karabah. Azerbajdžanci imaju moćno naoružanje i podršku Turske i neće odustati dok Karabah ne vrate pod svoje okrilje. Bojim se da će sukob potrajati i da Rusija i Turska ni nemaju interes da ga reše. Rusiju se, naravno, ne može izbeći, ali bojim se da se bez značajnijeg učešća zapadnih zemalja rat neće tako brzo zaustaviti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više