>

novosti logo

Kronika Kronika

Voda za Otišić

Grad Sinj pomogao je povratnicima u Vrlički kraj koji zbog nedostatka novčanih sredstava i adekvatne infrastrukture muku muče s ljetnim žegama

Zavaljujući inicijativi VSNM-a Splitsko-dalmatinske županije i dobroj volji gradonačelnice Sinja Kristine Križanac, šest najugroženijih povratničkih srpskih domaćinstava iz sela Otišić s područja Vrlike dobila su po oko osam kubika vode kako bi mogli preživjeti ovoljetni sušni period.

- Malobrojni povratnici u selo Otišić, u kojem je prije rata živjelo oko hiljadu ljudi, a danas njih tek 20-ak, i to onih starijih, svako ljeto se muče zbog nedostatka pitke vode. Pošto nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu, zavise o sakupljenoj kišnici - objasnio je u razgovoru za ‘Novosti’ Dušan Stojanac, potpredsjednik županijskog VSNM-a i manjinski predstavnik u Sinju. Istaknuo je da su se stanovnici Otišića za pomoć obraćali gradskim vlastima u Vrlici, ali su ih nadležni odbili uz obrazloženje da nemaju cisternu za dovoz vode.

- Potom su se za pomoć obratili našem vijeću, pa smo im preko sinjske gradske uprave osigurali šest cisterni vode. Kako Sinj nema svoje cisterne, angažirali su firmu ‘Vodovod i odvodnja Cetinske krajine’ i platili im usluge. Zbog lošeg imovnog stanja, stanovnici Otišića nisu morali platiti ni participaciju - dodao je Stojanac nakon obilaska domaćinstava koja su dobila vodu. Potpredsjednik županijskog VSNM-a istaknuo je da je, što se tiče gradskih vlasti u Sinju, cijeli slučaj riješen za dan i pol.

- Moramo pomoći ljudima u oskudici s vodom. Osigurali smo im vode koliko su tražili. Svakako da je to trošak, ali kada je ovako nešto u pitanju, dakle, elementarni uvjeti za život, mi smo uvijek spremni pomoći - kazala nam je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Predstavnik srpske nacionalne manjine u Vrlici Čedomir Babić zahvalan je na pomoći i ističe kako ih gradska vlasti Vrlike ignoriraju. Babić se prije četiri godina žalio na problem s vodom, ali je od gradonačelnika Vrlike Ivana Ćorića tada dobio odgovor da cisterna košta milijun kuna, što Vrlika nema odakle platiti. U svakom slučaju, stanovnici Otišića privremeno su riješili problem, a što će biti dalje prije svega ovisi o meteorološkim (ne)prilikama.

1/1