>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Vođa s porukom

Četiri milijuna Hrvata u izravnom prijenosu na sve tri i još nekoliko regionalnih televizija gleda novog premijera kako priča o svojoj vladi izabranoj nakon ‘sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’: sve je u tom kadru pomno režirano, a pored mikrofona – bočica Jane

U sveopćoj furtutmi proteklog tjedna, u karnevalskom mimohodu nacista, izdajnika, ministara, lopova, popova, biskupa, časnih sestara, kurvinih sinova i ostale mnogobrojne rodbine, pod efektnom dekoracijom od parola – izrađenih valjda od onoga stiropora što ga je novi ministar gospodarstva sklonio onomad iz Baumaxova skladišta – potpuno neprimijećen prošao je ključni detalj cijele priče. Nitko u državi nije ga uočio, iako su ga svi vidjeli: čak ni Ingrid Antičević – zrinka k. hrvatske politike, tragačica za natprirodnim pojavama i svjetskim zavjerama, što je sutradan u powerpoint prezentaciji Tihomira Oreškovića u Saboru nepogrešivo otkrila masonske simbole – nije na konferenciji za novinare novog premijera primijetila ništa neobično.

Sve je, naime, toga četvrtka bilo onako kako takve stvari obično bivaju kad u konferencijskim dvoranama otmjenih zagrebačkih hotela mandatari novih hrvatskih vlada predstavljaju svoje kabinete. Klimatiziranom dvoranom aristokratski sivih štukatura svečano trepere ljubičasti tonovi skupog tepiha, tepihom rodili grozdovi fotoreportera i televizijskih snimatelja poput odrine oko jednostavne govornice s logotipom Sheratona, a za govornicom premijer Tihomir Tim Orešković predstavlja ministre nove vlade, svoj ‘Tim’s Team’, izabran – kako reče – nakon što je ‘u posljednjih petnaest dana imao više od šezdeset sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’.

Četiri milijuna Hrvata u izravnom prijenosu na sve tri i još nekoliko regionalnih televizija gleda novog premijera kako priča o svojoj vladi izabranoj nakon ‘sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’: sve je u tom kadru pomno režirano, složili se mandatarov sivi sako i još sivlja kravata boje Sheratonovih štukatura s raznobojnim mikrofonima raznobojnih televizija i radija, a pored mikrofona, u donjem lijevom kutu dugačkog, statičnog kadra – bočica Jane.

Svakako, voda za govornicom nije neuobičajena stvar, govorniku se znaju sasušiti usta kao da je povukao joint, a ne sebe samoga za jezik, ali bočica Jane za govornicom u Sheratonu nije se zatekla za slučaj da Tihomir Tim Orešković ožedni: cijeli njegov nastup i predstavljanje nove vlade na kraju je, naime, trajao svega par minuta, koliko jedna malo ambicioznija televizijska reklama. Cijeli njegov nastup i predstavljanje nove vlade stoga je zapravo to i bio: samo reklama za Janu.

Da nije, bila bi za govornicom Sheratona tek obična čaša obične vode, kako je to, najzad, vazda običaj u tim prilikama. Ovdje se, međutim, pazilo i na kadar i na poruku: nehajno na govornicu stavljena hladna Jana, staklena bočica zavodljivo orošena po svim ikonografskim kanonima beverage-advertisinga, pa pažljivo logotipom okrenuta prema kameri. Netko je dakle, da se ne zajebavamo, bočicu Jane pomno namjestio u kadar, etiketom prema gledateljima. A na etiketi logotip najnovije serije Jane, ‘vode s porukom’, one s anđeoskim krilima – ‘Otvorite srce anđeoskim porukama zahvalnosti: Jana, voda s porukom anđela’.

Nije ta stvar nepoznata u svijetu marketinga, ona ima i svoj naziv – product placement iliti ‘prikriveno oglašavanje’ – i svoju cijenu: ‘Spectre’, recimo, posljednji James Bond, visokobudžetna je cjelovečernja reklama za čak sedamnaest velikih svjetskih brandova što se onako usput, slučajno pojavljuju u donjim lijevim kutovima kadra, a samo nizozemski pivarski gigant Heineken Bondovu je promjenu nezdravih navika i prelazak s elegantne čaše ‘shaken, not stirred’ martinija na zelenu bocu njihova piva platio lijepih četrdeset pet milijuna dolara. Ni francuski gigant Evian, primjerice, nije mnogo manje platio da u kultnoj HBO-ovoj seriji mafijaškom bossu Tonyju Sopranu u frižideru uvijek bude bočica zavodljivo orošene njihove vode.

Stvar, rekoh, ima svoj naziv i svoju cijenu, ali i svoja pravila. A nulto je, sveto pravilo televizijskog product placementa njegova najstroža zabrana u dječjem i informativnom programu. Prije šest godina, u vrijeme svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj, RTL-u je tako zaprijetila kazna od milijun kuna zato što su njihovi stručni komentatori, bivši rukometaši Davor Dominiković i Vlado Šola, na košulje zalijepili bedževe s logotipima sponzora, nekakvog čipsa i jedne sportske kladionice, a godinu kasnije – eto i jednog zgodnog primjera s bočicom u prajmtajmu – urednica i voditeljica HTV-a Lamija Alečković suspendirana je zbog prikrivenog oglašavanja Chanela, jer je vijesti čitala u majici s printom bočice Chanelova parfema No. 1.

Nije poznato koliko je Agrokor platio prikriveni oglas svog proizvoda, visokobudžetnu reklamu s premijerom koji naciji šalje poruke uz Todorićevu bočicu ‘vode s porukom’, emitiranu na svim televizijama u najprajmijem od svih prajmtajmova – u izravnom prijenosu dva mjeseca napeto iščekivane premijere nove vlade – ali zna se koliko nije: nije je platio ništa. Nije poznato ni na koliko je zbog prikrivenog oglašavanja Todorićeve vode suspendiran novi premijer Tihomir Orešković, ni koliko su milijuna kazne zbog toga platili HDZ i Most, ali zna se koliko nisu: nisu platili ništa.

Niti je tako Todorić platio reklamu, niti su HDZ i Most platili kaznu: orošena bočica hladne Todorićeve vode nehajno ubačena u dugački kadar s konferencije za novinare novog premijera nije, naime, bio tek jeftin – dobro, besplatan – product placement, već jednostavno program nove vlade. Shvatili smo to već u sljedećem trenutku, kad se u donjem lijevom kutu, nehajno ubačen u sastav Oreškovićeve vlade – među šatoraše, barakaše, revizioniste, špijune, homofobe, bogoslove i časne sestre – kao novi ministar financija zatekao Zdravko Marić, dosadašnji menadžer Todorićeva Agrokora i njegov izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

To samo za slučaj da se pitate tko su ‘vrlo kvalitetni ljudi iz svijeta businessa’ s kojima je razgovarao novi premijer.

Todorićev je marketing product placement tako podigao na višu razinu: nije prikriveno oglašavanje, shvatili ste, savršeno producirana i kadrirana bočica Agrokorove Jane nehajno stavljena na govornicu Sheratona prilikom predstavljanja nove vlade, već upravo Agrokorov ministar financija nehajno stavljen u reklamu za ‘Janu s porukom’, visokobudžetni televizijski spot za uveseljavanje žednog naroda, sa šatorašima, barakašima, revizionistima, špijunima, homofobima, bogoslovima i časnim sestrama.

Nakon Jane s banalnim porukama s magneta za Koeljindin frižider – ‘Misli pozitivno i cijeli svijet će se urotiti da ti pruži potporu’ – serije bočica s još banalnijim porukama američke samopomoćnice Louise Hay, i serije s ‘anđeoskim porukama zahvalnosti’, Jana je, eto, izbacila i limited edition ‘vodu s porukom’, bočicu Jane nehajno odloženu na govornicu novog premijera, s logotipom pažljivo okrenutim prema kameri i snažnom porukom na etiketi.

Misli pozitivno i cijela država će se urotiti da ti dodijeli potporu.

Ili tako nekako.

1/1