Novosti

Kronika

Вojaкoвчaни у рaднoj aкциjи

Сeлo у кojeм млaди нe oдустajу oд друштвeнoг живoтa: Mjeштaни су урeдили пoдручje oкo нeкaдaшњeг вaтрoгaснoг дoмa, кaкo би jeднoг дaнa нa тoмe мjeсту биo изгрaђeн нoви

G8708v3ehw72iyfrdgl23pyqhk3

Radna akcija u Vojakovcu

Vrijedni mještani Vojakovca, uredili su u radnoj akciji okoliš oko nekadašnjeg vatrogasnog doma te prostora na kojemu se nalazio antifašistički spomenik devastiran devedesetih. U akciji su uklonjeni stara živica i drveće, a namjera Vojakovčana je i osnivanje novog vatrogasnog društva. Matija Hrupek, jedan od aktivnijih mladih mještana Vojakovca, zahvalio se svima za sudjelovanje u radnoj akciji, a posebnu zahvalnost uputio je vojakovačkim ženama koje su pomogle oko pripreme hrane i pića za sumještane.

- Nakon nekih mjesec dana pripreme, ozbiljno smo krenuli raditi. Najprije smo očistili trnje i na taj način pripremili teren za daljnje aktivnosti. U planu nam je također nabavka potrebnog materijala i izgradnja novog vatrogasnog doma. Staro vatrogasno društvo u Vojakovcu je propalo prije nekih 28 godina i već nam je dosta toga da nemamo nikakvih sadržaja osim nogometnog kluba. Došli smo do brojke od 46 sudionika. Ova radna akcija je gesta cijelog sela, u nju je uključen i Mjesni odbor - rekao je Hrupek. Vojakovac koji se do početka 20. stoljeća službeno zvao Batinjani - po istoimenom slavonskom mjestu iz kojeg su 16. stoljeću doselili prvi stanovnici srpske nacionalnosti - u prošlosti je bio općinsko središte koje je imalo svoju lokalnu administraciju pa čak i vojnu te policijsku upravu.

Iz vremena bivše Jugoslavije, mjesto je bilo poznato po mnogobrojnim i aktivnim udruženjima, među kojima je pored nogometnog kluba, bilo i već spomenuto vatrogasno društvo. Iz Vojakovca, što je prigorskoj javnosti manje poznato, potekle su brojne znamenite križevačke i hrvatske povijesne ličnosti kao što je Vasilije Božičković, grkokatolički episkop te Jovanka Mileusnić, žena poznatog hrvatskog političara Kamila Horvata i prijateljica najvećeg književnika Miroslava Krleže. Danas je Vojakovac mjesto puno mladih i aktivnih ljudi koji bez obzira na sve razlike i poteškoće, svojim vizijama i radom teže napretku i razvoju svoje sredine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više