Novosti

Politika

Vojvođanski novinari nagradili Borisa Dežulovića

'Dragi moji Vojvođani, dragi Novosađani, dragi zemljaci, najljepše vam hvala na nagradi', zahvalio je kolumnist Novosti Boris Dežulović na priznanju Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Mbeprmo01m7lgjaw6ggjs0zneuw

Boris Dežulović (foto Ndnv.org)

Novinari Boris Dežulović i Stefan Janjić dobitnici su nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dodijeljenih povodom 30. rođendana tog nezavisnog udruženja novinara. Kolumnist Novosti Dežulović prvi je laureat regionalne novinarske nagrade NDNV-a, koja nosi ime po publicisti Mirku Đorđeviću (1938-2014). Iz udruženja ističu kako se nagrada dodjeljuje za izuzetan doprinos u obrani ljudskosti, razboritosti i građanskog dostojanstva, odnosno ‘za sve ono za što je Mirko Đorđević bio simbol’.

‘Fascinantne sposobnosti da čitatelja rastuži i nasmije do suza, da ogoli do srži nametnute društvene dogme, nacionalne matrice i mitove – ispisujući ih kao karikature ljudske gluposti, snishodljivosti i bestidnosti. Beskompromisno i dosljedno’, navodi se u obrazloženju nagrade, prenosi NDNV na svojoj stranici.

Dežulović nije mogao biti na uručenju nagrade, ali je poslao video poruku u kojoj je zahvalio na nagradi i otpjevao svoju humorističnu pjesmu ‘Dalmatinski paor’ uz pjesmu ‘Dragi moji Vojvođani, dragi Novosađani, dragi zemljaci, najljepše vam hvala na nagradi’, poručio je Dežulović.

Godišnju nagradu NDNV-a za izuzetan doprinos borbi za medijske slobode i novinarski profesionalizam dobio je mladi novinar Stefan Janjić, glavni urednik portala Fake News Tragač.

‘Nagradu Stefanu Janjiću dodjeljujemo s čvrstim uvjerenjem da će biti dodatni poticaj za njega. I ne samo za njega, već i za još veći angažman mladih ljudi kojih u ovom gradu i u našoj Vojvodini ima, a s ciljem da unaprijede tu profesiju koju su starije generacije, uz časne izuzetke poput - da budemo neskromni - nas iz NDNV-a, osramotile’, navodi se u obrazloženju nagrade.

NDNV je kao neprofitna organizacija osnovana i registrirana 17. siječnja 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara.

Tada je novoformiranoj organizaciji pristupilo 270 profesionalaca iz gotovo svih vojvođanskih medija.

Dežulović je 2014. godine dobio novinarsku nagradu European Press Prize u kategoriji najboljeg komentara za tekst pod naslovom ‘Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini’, a dobio je i priznanja Jutarnjeg lista i Kočićevog pera za književne radove, a HND ga je 2004. godine proglasio novinarom godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više