Novosti

Politika

Vraćaj pare

Simboličan prilog kampanji Ive Josipovića upravo su dali i radnici Diokija d.d. u stečaju. Predsjedniku Hrvatske u lovu na novi mandat iznova su sugerirali da vrati 200 tisuća kuna zloglasne donacije od vlasnika tvrtke Roberta Ježića, uplaćenih za prethodne izbore

Brocr2dhrcp3nkpsk0u2gwuvfl8

Robert Ježić i Ivo Josipović (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Simboličan prilog kampanji Ive Josipovića upravo su dali i radnici Diokija d.d. u stečaju. Predsjedniku Hrvatske u lovu na novi mandat iznova su sugerirali da vrati 200 tisuća kuna zloglasne donacije od vlasnika tvrtke Roberta Ježića, uplaćenih za prethodne izbore. Sudeći po tonu, sastavljači otvorenog pisma ne nadaju se da će im neizravni adresat s Pantovčaka br. 241 ovaj put argumente uzeti u obzir. Ipak su imali potrebu izdati apel na znanje, kako tamo piše, ‘svim prevarenim hrvatskim građanima’.

Ponovimo i mi kako je Robert Ježić, tajkun i nekadašnji intimus Ive Sanadera, donirao više potentnijih igrača u predizborju. Bivši premijer već je bio u općoj nemilosti, valjalo se dodvoriti na drugim stranama, a za porijeklo novca nitko nije pitao. Uostalom, nema mjesta za pitanja ako je svima ionako poznato tko je Ježić i kako posluje. Udruga radnika i bivših radnika Diokija podsjeća kako je profesor prava Ivo Josipović znalački izvrdao pritiske da kompromitirajuću uplatu vrati poduzeću koje je u međuvremenu upropašteno.

Josipović se poziva na činjenicu da mu donacija nije uplaćena iz Dioki Holdinga, preko čijih je računa, po nalazu suda, prošlo pet milijuna eura mita za Sanadera. A prije toga je Dioki d.d. izdvojen iz sastava Dioki Holdinga, pa eto, Josipović više ne vidi u čemu bi tu bio toliki problem. Nema veze što je vlasnik obaju poduzeća isti, sve je to u svijetu modernog poslovanja i moderne pravednosti prihvatljivo, i nije valjda predsjednik države kriv što hrvatskom radništvu to nikako da uđe u glavu.

Nešto drugo ipak su apsolvirali, pa ćemo taj najaktualniji dio pisma i potpunije citirati: ‘Ponovno se na listama kandidata vrte sumnjive donacije, ponovno se traže načini da se sakriju određena sredstva od očiju javnosti, ponovno se zaobilazi demokracija u koju se svi odreda kunu, a sredstva oteta od radničkih usta ostaju i dalje u džepovima političara. (...) Nemojte zatvarati oči, okretati glavu i biti naivni poput nas. Naučite iz naših pogrešaka i podignite svoj glas.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više