Novosti

Kronika

Vraćena imena žrtava

Akcija vrijednih stanovnika potkalničkoga kraja: Spomenik s imenima stotinjak žrtava Drugog svjetskog rata, obnovljen je radom mještana Vojakovačkog Osijeka

0y4lcg3r915iww9x5rv2omz4cn0

Uređeni spomenik

Osim po aktivnom mjesnom odboru, talentiranim mladim sportašima i bogatoj povijesti, Vojakovački Osijek može se pohvaliti vrijednim antifašistima. Zahvaljujući njima, u središtu mjesta potpuno je obnovljen spomenik NOB-u.

Nakon uklanjanja granja na okolnom drveću te sadnje cvijeća i postavljanja LED rasvjete, na kraju su restaurirane sve četiri spomen-ploče na samome spomeniku. Stotinjak imena i prezimena žrtava fašističkog terora te partizanskih boraca, nakon restauratorskih radova koji su trajali više od mjesec dana, ponovo su postala vidljiva. Osim mještana potkalničkog kraja, u uređenju spomenika sudjelovali su aktivisti iz Zagreba te potomci žrtava iz Švicarske. Svi oni pomogli su novčanim prilozima i dobrovoljnim radom. Uređenje spomenika u Vojakovačkom Osijeku pozdravio je Ivan Knok, predsjednik UABA Grada Križevaca.

- Čuo sam za obnovu spomenika od dugogodišnjeg člana naše antifašističke udruge i mještana Vojakovačkog Osijeka Nikole Habdije. Drago mi je što se u tom prigorskom mjestu vodi briga o antifašističkoj baštini i tradiciji. Zahvaljujem se svima na uloženom trudu i vremenu - rekao je Knok.

Na spomeniku koji je u organizaciji nekadašnjeg SUBNOR-a podignut davne 1954. godine, nalazi se između ostalih ime Eve Vidović, mlade žrtve hrvatske nacionalnosti koju su ustaše zajedno s njezinim roditeljima živu zapalili zbog pomoći partizanskim ranjenicima. Kod spomen obilježja svake godine, sredinom kolovoza, održava se komemoracija za sve stradale u Drugom svjetskom ratu, u kojoj sudjeluju lokalna vijeća srpske nacionalne manjine, antifašističke udruge, kalnička općinska vlast i građani s područja cijele Koprivničko-križevačke županije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više