Novosti

Kronika

Vratiti mlade na selo

U Belom Manastiru održana konferencija projekta ‘EU Baranja’: Javna politika mora utjecati na sprečavanje iseljavanja iz Baranje

Mnvrzluf00qob1dtcyxwzrs6ber

Konferencija je održana u Etnoselu belomanastirskog Hotela Patria

Posljednjeg petka u aprilu, u Etnoselu belomanastirskog Hotela Patria, a u organizaciji Lokalne akcijske grupe Baranja, održana je početna konferencija projekta ‘EU Baranja’, koji se financira iz sredstava Ministarstva vanjskih i europskih poslova kroz područje informiranja o EU. Tema konferencije bila je ‘Kako vratiti mlade u ruralni prostor?’, a na nju se odazvalo sedamdesetak aktivnih dionika ruralnog prostora Osječko-baranjske županije (OBŽ).

Kroz dvije veoma kvalitetne panel-diskusije predstavnici javnih institucija i akademske zajednice, skupa s mladim poljoprivrednicima, pokušali su dati zaključke i smjernice za kreiranje javnih politika koje mogu utjecati na sprečavanje demografskog odljeva iz Baranje.

Prvi panel održan je na temu ‘Održivi ruralni turizam – mogućnost za demografsku obnovu’. Govornici su zaključili kako se sinergijskim radom, aktivnim savjetovanjem i mentoriranjem mladih može doprinijeti da mladi svoje poslovne ideje iz područja turizma pokušaju realizirati u Baranji, no naglasili su da je preduvjet za to proaktivno djelovanje mladih i njihovo slobodnije traženje pomoći i informacija od javnih institucija i akademske zajednice.

Na drugom panelu ‘Poljoprivreda – tema koja spaja javne institucije, LAG-ove i mlade poljoprivrednike’, uvod u diskusiju dali su mladi poljoprivrednici koji se za pomoć u realizaciji svojih poslovnih ideja obraćaju LAG-u Baranja kako bi se uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja i Lokalne razvojne strategije zaposlili i ostali u Baranji. Govornici su se složili da je poljoprivreda u ruralnim područjima ogroman prostor za (samo)zapošljavanje mladih koji treba pametno iskoristiti. Potom je održana radionica za LAG-ove na temu statusa provedbe LAG-natječaja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više