>

novosti logo

Piše Novosti

Vrhovni sud odlučio da će se Glavašu suditi s ostalima

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vrhovni sud ukinuo je odluku zagrebačkog Županijskog suda prema kojem se suđenje Glavašu trebalo voditi odvojeno od postupka njegovim pomagačima i izvršiteljima

Vrhovni sud ukinuo je rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda prema kojem se suđenje Branimiru Glavašu trebalo voditi odvojeno od postupka njegovim pomagačima i izvršiteljima, donosi Jutarnji list,.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, odluka Županijskog suda iz ožujka 2018. da razdvoji suđenje za osječke ratne zločine na dva odvojena postupka - jedan koji bi se vodio protiv Branimira Glavaša i drugi koji bi se vodio protiv ostale petorke koju optužnica tereti da su mu bili pomagači i izvršitelji u ratnim zločinima protiv srpskih civila - nije prošao.

Tom je odlukom Vrhovni sud ukinuo odluku Vijeća iz ožujka 2018. kojim je predsjedao Ivan Turudić.

Uz Glavaša, postupak se vodi protiv zapovjednika Samostalne uskočke satnije Ivice Krnjaka, Glavaševe ratne tajnice Gordane Getoš te trojice pripadnika te satnije Dine Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića.

Protiv rješenja o razdvajanju zahtjev je podnio DORH tražeći zaštitu zakonitosti. Vrhovni sud je, piše Jutarnji, većinu argumenata iznesenih u zahtjevu uvažio, pa će zagrebački Županijski sud morati nastaviti s jedinstvenim postupkom Glavašu i ostalima.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću upozorio je još u lipnju prošle godine da je Vijeće Županijskog suda u Zagrebu, suprotno odluci Vrhovnog suda, kao nezakonit dokaz izdvojilo iz spisa iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira.

‘U pitanju je ključni iskaz na kojem se temelji optužba protiv Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila počinjenog u Osijeku 1991. godine, u garažama Sekretarijata za narodnu obranu. Dramatično svjedočenje Fehira, bivšeg pripadnika tzv. Branimirove osječke bojne, govori o brutalnosti i bezobzirnosti u postupanju prema zatočenim civilima srpske nacionalnosti. Tako je ubijeni Čedomir Vučković bio prinuđen ispiti akumulatorsku kiselinu’, stoji u saopćenju Documente.

Nepravomoćnom odlukom sutkinje Tanje Pavelin eliminirao se inkriminirajući iskaz svjedoka protiv Branimira Glavaša u slučaju ‘Garaža’, objavila je Documenta, dodajući da su ranijom odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu o razdvajanju postupka eliminirani iskazi suoptuženika koji terete Glavaša u kontekstu zločina počinjenih nad civilima u slučaju ‘Selotejp’. 

1/1