>

novosti logo

Kronika Kronika

Vrijedni usprkos problemima

I pored teškoća u kojima se nalazi SKD ‘Prosvjeta’, članovi zagrebačkog pododbora ostvarili su niz uspjeha u prošloj godini

I pored teškoća u kojima se nalazi SKD ‘Prosvjeta’, što je utjecalo na osiguravanje novčanih sredstava za provedbu različitih aktivnosti, članovi zagrebačkog pododbora ostvarili su niz uspjeha u prošloj godini, dok za ovu godinu imaju još ambicioznije planove. Taj zaključak može se iščitati iz izvještaja o radu i financijskom izvještaju zagrebačkog pododbora, koji su gotovo jednoglasno usvojeni na jučerašnjoj izvještajnoj skupštini.

Prisutne članove, njih 88, predsjednica pododbora Aneta Lalić izvijestila je o učinjenim i planiranim aktivnostima. Tako je rekla da je folklorna sekcija ostvarila osam nastupa po Hrvatskoj, BiH i Italiji, uz 11 novih članova. ZborXop, pjevački zbor s etno repertoarom, uz lanjskih desetak nastupa bilježi petoro novih članova. Aktivna je bila i likovna sekcija pod vodstvom Tamare Ražov, iako zbog renoviranja prizemlja zgrade ‘Prosvjete’ i ustupanja termina SPC-u za potrebe njihovih predavanja nisu mogli održati neke radionice. Ipak, članovi sekcije su jednom mjesečno slikali na različitim lokacijama po Zagrebu.

Ovu godinu članovi pododbora započeli su uspješnim nominiranjem Nedeljka Dragića, animatora i ilustratora, za ‘Prosvjetinu’ nagradu ‘Savo Mrkalj’, kao i uspješnim gostovanjem dječjeg ansambla iz Pačetina i glumca Tihomira Stanića, koji je svoju predstavu održao u još nekoliko gradova u Hrvatskoj. Formirana je i seniorska pjevačka grupa koju, kao i folkloraše i ZborXopa, vodi Jovana Lukić. Za ovu godinu predviđeno je više nastupa folkloraša u Zagrebu, Zadru, Krnjaku, Voćinu i Novom Gradu, a bogatu godinu, sudeći po broju planiranih nastupa, imat će i ZborXop. Tokom ovog mjeseca s radom će nastaviti i likovna sekcija, a za članove pododbora, u suradnji sa zagrebačkim VSNM-om, predviđena su i dva izleta.

Novi generalni sekretar ‘Prosvjete’ Slobodan Živković rekao je da je novo rukovodstvo zateklo tešku financijsku i organizacijsku situaciju u SKD-u i da će najvažniji zadatak biti osiguravanje normalnog rada za više od 50 pododbora. Naglasio je da će biti izvršena i revizija poslovanja ‘Prosvjete’ i da će se, ako za to postoji elemenata, prozvati odgovorne za nastalo stanje.

1/4