>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Vrijeme je da se ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni + FOTOGALERIJA

Prvi put u 19 godina Povorka ponosa održala se na Markovom trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda kako bi najviši organi vlasti srušili zidove koji ograničavaju LGBTIQ prava, a istospolne obitelji i dalje guraju u drugi red građana

‘I ove 19. po redu godine Povorke ponosa borimo se za ustavno pravo i jednakost za slobodu unutar i izvan četiri zida. Pozivamo zakonodavnu vlast na djelovanje, a ne na deklarativnu i sramežjivu podršku. Pozivamo građane i građanke da se pridruže našoj borbi‘, rečeno je u subotu na Zagreb Prideu, najdugovječnijem prosvjedu za ljudska i građanska prava u Hrvatskoj.

Povorka ponosa započela je okupljanjem u 15 sati na Markovom trgu te je prošla do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, zatim Vlaškom, preko Trga Josipa Langa do završnice na Ribnjaku. Ove godine na povorci je sudjelovalo oko hiljadu ljudi, a organizatori i organizatorice omogućili su preporučeni razmak te besplatne maske.

Prvi put u 19 godina Povorka ponosa održala se na Markovom trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Iz udruge Zagreb Pride govore da odabir početne točke povorke nije slučajan – s ovog mjesta zatraženo je od najviših organa vlasti da sruše zidove koji organičavaju LGBTIQ prava, a istospolne obitelji i dalje guraju u drugi red građana.

‘Zahtijevamo da se pokrene postupak promjene odredbi tako da se svim pravima i obavezama izjednače sve obitelji. Sazrijelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji. Kroz ustavnu jednakopravnost ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu. Zajedno možemo pobijediti one koji uporno gaze i osporavaju naša prava i njihove sponzore na Markovom trgu‘, poručili su organizatori i organizatorice Pridea.

Naglašeno je da je nedavna odluka Ustavnog suda, kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece, jasno govori koliko je homofobno ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno.

‘Ono ne odgovara stvarnom životu. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseksualni, trans, interspolne i kvir osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji s djecom ili bez djece, ali i dalje ne uživamo jednakost u pravima i dostojanstvu‘, naveli su.

Zagreb Pride izrazio je želju da ‘Hrvatska bude zemlja za sve nas, za sve obitelji, kao što je naš Pride‘. Rečeno je da je kroz 19 godina održavanja Povorki ponosa stvoren prostor u kojem se svi i sve mogu slobodno izražati: bilo da se radi o rodnom izražavanju ili izražavanju na materinjem jeziku i pismu.

‘Na zagrebačkoj povorci ponosa ima mjesta za sve rodove, jezike i pisma, zato smo svih ovih godina rasli i širili prostor slobode. Želimo da cijela Hrvatska bude slobodna i sretna. Živio Pride – živimo Pride svaki dan!’‘, poručeno je s Markovog trga uz gromoglasan pljesak okupljenih.

Povorku su podržali i Katarina Peović iz Radničke fronte, Sandra Benčić i Tomislav Tomašević iz platforme Možemo, SDP-ov Domagoj Hajduković, kao i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

1/9