>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše N.J.

Vrijeme je da se stane

Umjesto svečanim otvaranjem, 12. izdanje Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma Zagreb počelo je čitanjem saopćenja organizatora i minutom šutnje za žrtve holokausta i svih progona. Razlog za tako neuobičajen početak kulturne manifestacije bilo je otvoreno marširanje desničarskih ekstremista iz Autohtone hrvatske stranke prava centrom grada, kao i ispisivanje svastike na jednoj od festivalskih umjetničkih instalacija.

‘Na središnjem trgu glavnoga grada ekstremni desničari treću godinu zaredom, a ove godine uz dopuštenje i zaštitu policije, održali su svoje postrojavanje. Istovremeno u centru Zagreba na instalaciji brazilske umjetnice Angelice Dass, koja promovira toleranciju i jednakost, osvanuo je kukasti križ. Ovaj festival će nastaviti educirati društvo o opasnostima nacionalnog ekstremizma i terora’, navedeno je u saopćenju koje je pročitao sarajevski glumac Enis Bešlagić, nakon čega je puna dvorana minutom šutnje odala počast žrtvama.

- Ovaj potez organizatora je bio izvrstan. To je najbolji uvod u sam festival, ali i najbolji komentar sadašnje situacije u društvu u Hrvatskoj - rekao je za Novosti predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Aktivist Alen Budaj iz Margelovog instituta nazvao je pogrešnim da se kojekakvim ekstremnim desničarima uopće daje da izlaze na ulice i tako manifestiraju svoje nacističko ponašanje.

- Vrijeme je da se tome stane na kraj. Odavno govorimo da treba donijeti zakon kojim će se takvim individuama i ponašanju zakonski stati na kraj. Jer dok takav zakon ne bude usvojen, uvijek ćemo imati takve ekscese. Istina je da živimo u demokraciji, ali svaka demokracija u sebi ima razinu tolerancije do koje se može ići - rekao je Budaj.

Još su direktniji bili aktivisti Radničke fronte i SDP-a. Kad su A-HSP-ovci i pripadnici tzv. Kluba hrvatskih domoljubnih snaga uz pratnju policije nakon marša centrom Zagreba došli na centralni Jelačićev trg, a njihov vođa Dražen Keleminec držao uobičajeno huškački govor u kome je napao Istanbulsku konvenciju i sekularnost, spomenuti aktivisti istaknuli su transparent ‘Dosta je ustaštva’. Kako su obje grupe razdvajali policajci, sve je prošlo bez izgreda. Nažalost, prošlo je i bez odgovarajuće medijske podrške, jer su o otkazivanju svečanog otvaranja i suprotstavljanju desničarima pisali tek rijetki mediji.

1/1