Novosti

Društvo

Vukliš: Sprečavanje obračuna Srba i Hrvata u Drugom svjetskom ratu najveći je uspjeh jugoslavenskih komunista

Antifašizam danas je prepoznavanje i borba protiv političkih praksi savremenih demokratija koje se mogu porediti s fašističkim, kazao je banjalučki povjesničar Vladan Vukliš u emisiji Vide TV Kontrapovijest s Hrvojem Klasićem

Large vida

(foto Vida TV/Screenshot)

Jugoslavenski komunisti u Drugom svjetskom ratu spriječili su međunacionalni obračun uvjerivši Srbe, izložene ustaškom genocidu, da im nisu svi Hrvati neprijatelji, i to je vjerojatno njihov najveći uspjeh, izjavio je banjalučki povjesničar Vladan Vukliš, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, u emisiji Vide TV Kontrapovijest s Hrvojem Klasićem koja je dostupna na ovoj poveznici.

U emisiji održanoj u povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, Vukliš je govorio o nastajanju i definicijama fašizma i antifašizma, rekavši kako je "fašizam ideologija koja se manifestira kao antidemokratski i ekstremno nacionalistički pokret s ambicijom da osvoji državnu vlast i zavede diktaturu te tako elitama posluži da zamrznu društvene konflikte". "Lično, danas se ne bojim fašizma pod tim imenom, ali se bojim činjenice da savremene demokratije, pogotovo moćne, nekad provode političke prakse koje se mogu porediti s onim što mogu raditi fašistički režimi. Antifašizam danas je prepoznavanje i politička, kulturološka i naučna borba protiv tih obrazaca", definirao je Vukliš.

Iznio je kratku genezu fašizma u Europi i Jugoslaviji. "Jugoslavenski komunisti, kao glavna politička struja radikalne ljevice, suprotstavljaju se onome što vide kao fašizam, a to je dvadesetih godina bila Organizacija jugoslavenskih nacionalista Orjuna, koju identifikuju kao organizaciju koja liči na italijanske fašiste", kazao je Vukliš.

Dodao je kako je prva organizirana antifašistička akcija u Jugoslaviji bila pobuna istarskih rudara u Labinu i Proštini 1921. godine. "Uspostavlja se Labinska republika, mala socijalistička radnička republika kao pobuna protiv intervencije fašističkih trupa u te predjele. Bili su to prvi jugoslavenski antifašisti: hrvatski i slovenski rudari, nešto talijanskih rudara, nešto etničkih Nijemaca i tako dalje", kazao je Vukliš.

U Drugom svjetskom ratu, karakteristika jugoslavenskog ratišta je genocid protiv Srba u NDH, pa komunisti uspijevaju u svom glavnom zadatku da uvjere Srbe kako im nisu svi Hrvati neprijatelji. To je vjerojatno njihov najveći uspjeh, premda nepotpun, jer se dio Srba okrenuo četnicima, objasnio je Vukliš.

Istodobno komunisti, koji u Jugoslaviji vode oslobodilački pokret, pokušavaju riješiti ključna pitanja budućnosti: emancipaciju žena, ukidanje siromaštva i nepismenosti te rješavanje nacionalnog pitanja kroz federativni koncept i uvođenje konstitutivnosti naroda. "Tada je uvedeno 'bratstvo i jedinstvo', jedno od glavnih propagandnih potki Narodnooslobodilačkog pokreta i KPJ u ratu", podsjetio je Vladan Vukliš u razgovoru za emisiju Vide TV Konptrapovijest s Hrvojem Klasićem .

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više