>

novosti logo

Piše Novosti

Vukovar: Dvoje uhapšenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin

Premijer Andrej Plenković negirao je da je do hapšenja osoba srpske nacionalnosti došlo zbog pritiska Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika i inicijatora nedavno održanog veteranskog prosvjeda

U četvrtak ujutro policija je na području Vukovara uhapsila dvije osobe srpske nacionalnosti i još trojicu privela na informativni razgovor pod sumnjom da su počinili ratni zločin 1991. godine. Tim povodom saopćenjem su reagirali Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO).

‘Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe. Ta kampanja kao i posljednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina’, navodi se u saopćenju.

‘Privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali bilo spremnost na opstrukciju bilo na izbjegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice’, poručuju iz SDSS-a i ZVO-a i podsjećaju da su privrženi sankcioniranju svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, kao i da su zločini počinjeni prema Srbima na području Vukovara i drugim mjestima ostali neprocesuirani.

Premijer Andrej Plenković negirao je da je do hapšenja došlo zbog pritiska Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika i inicijatora veteranskog prosvjeda koji je u tom gradu održan početkom oktobra.

‘Policija radi svoj posao, posebna radna skupina koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od veljače, nema nikakve veze s političkim pritiscima. Policija, DORH, svi rade svoj posao zakonito i neovisno o bilo kojim institucijama’, rekao je Plenković.

1/1