>

novosti logo

Vukovarska praznogradnja

Pompozni početak Projekta Slavonija u prepolovljenom gradu: Uz izgradnju novih, država je krenula i u potraživanje praznih stanova o kojima se u Vukovaru godinama govori

Uz zvuke državne himne, svečane govore i simbolično polaganje prvih lopata s betonom u iskopane temelje u Vukovaru je ozvaničen početak izgradnje višestambene zgrade koja bi za 400 dana trebala biti podignuta u Ulici Ive Tijardovića.

- Ovo je prvi objekat koji niče iznova i koji nema veze sa Domovinskim ratom i ratnim stradanjima grada Vukovara. S ovim projektom Republika Hrvatska okreće novu stranicu ne samo Projekta Slavonija i demografske obnove već i konkretnih mera koje će doprineti ostanku ljudi na ovim prostorima - istakao je tom svečanom prilikom Nikola Mažar, državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Po njegovim rečima, u zgradi sa 21-im stanom površine od 36 do 68 kvadratnih metara biće stambeno zbrinute socijalno ugrožene porodice, mlade porodice, hrvatski branitelji i kadrovi koji su neophodni gradu Vukovaru. Ukupna investicija iznosi osam miliona i 884 hiljade kuna s PDV-om, a Mažar najavljuje da ona neće biti jedina jer se planira gradnja još nekoliko takvih stambenih zgrada.

- Bez gradnje novih stanova u Vukovaru se sledećih 15 godina ne bi zbrinule sve osobe koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje - rekao je državni sekretar.

Istina, ako se pogleda broj zahteva za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru, bilo bi potrebno čak 50 ovakvih zgrada da bi svi stambeno nezbrinuti građani dobili krov nad glavom. Lista prvenstva za stambeno zbrinjavanje broji čak 1.018 imena na čijem su vrhu uverljivo hrvatski branitelji, koji zbog svog statusa u startu imaju prednost od sto bodova. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, od 2.697 zahteva za zbrinjavanje po modelu A/C, odnosno najma kuće ili stana u čitavoj Hrvatskoj, čak 40 odsto se odnosi na Vukovar.

Nove stambene zgrade u Vukovaru nisu se gradile od rata 1990., a grad je brojao oko 45 hiljada stanovnika. Stambeni fond od oko pet hiljada stanova postoji od ranije pa se nameće pitanje kako to da u gradu, u kojem po neslužbenim procenama danas ne živi više od 23 hiljade stanovnika, od kojih znatan broj ima porodične kuće, nema dovoljno stambenih jedinica. Uz izgradnju novih, država je krenula i u potraživanje praznih stanova o kojima se u Vukovaru godinama govori. Od oko 2.500 stanova u državnom vlasništvu procenjuje se da je oko 350 zauzetih, a neuseljenih. Mažar kaže kako su 52 stana vraćena tokom revizije koja se provodi na terenu te su podneseni optužni predlozi Opštinskom državnom tužilaštvu u Vukovaru.

- Ti predmeti se nalaze na sudovima koji donose presude u skladu s kojima će svi oni koji ne koriste stanove odnosno koji su ih protivpravno koristili platiti naknadu štete - pojasnio je.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ne krije zadovoljstvo zbog velikog interesa za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru, kako kaže, ‘kontra svih crnih brojki o iseljavanju’. Zanimljivo je da je u ostalim gradovima Vukovarsko-sremske županije broj zahteva za stambeno zbrinjavanje i do dvadeset puta manji: u Vinkovcima ih je npr. tek 39, u Iloku 65, a u Županji tek jedan. Da se u Vukovaru dogodio nekakav privredni bum, poput onog 1970-ih godina kada je Kombinat Borovo bio u ekspanziji, velika potražnja za stanovima bila bi razumljiva. Kako to u današnjem Vukovaru nije slučaj, mnogi smatraju da broj zahteva nije realan i da ne oslikava stvarne potrebe Vukovaraca.

Zahtev za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru, naime, mogu podneti svi hrvatski državljani bez obzira na prebivalište, što neki koriste računajući na mogućnost otkupa stana po daleko nižoj ceni nego u drugim sredinama. A hoće li u njima zaista i živeti, to je pitanje za neko buduće vreme.

1/1