>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Vukovarska proslava u kritičkom tonu

Četrnaestu godinu zaredom, nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležile su svoj dan. Ovogodišnja proslava bila je 14. maja u Boboti gde je domaćin bilo Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Održana je svečana sednica Koordinacije veća nacionalnih manjina i upriličen kulturno-umetnički program, a ispred pravoslavnog hrama u centru Bobote otvoreni su izložbeni štandovi na kojima su se manjine predstavile svojim narodnim rukotvorinama, izdavaštvom i tradicionalnim nacionalnim gastronomskim specijalitetima.

Predsednica Koordinacije od poslednjih manjinskih izbora je predstavnica mađarske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji Rozalija Jakumetović. Podsetila je da u ovoj županiji žive pripadnici 22 nacionalne manjine koje, kaže, nemaju nikakvih problema s većinskim narodom, a kao najveći problem ističe nedostatak finansijskih sredstava.

- S više sredstava mogli bi unaprediti naše školstvo što je nama, nacionalnim manjinama, najvažnije jer kroz škole možemo negovati naš jezik, pismo, običaje i tradiciju - kazala je Jakumetović.

Škole su jedan od prioriteta i u srpskoj zajednici. Prema rečima predsednika Veća srpske nacionalne manjine Svetislava Mikerevića, iako Srbi u županiji čine 15 odsto stanovništva, još nisu ostvarili svoja osnovna prava, poput prava na jezik i pismo.

- Osporava nam se pravo na dvojezične table u Vukovaru i ne dozvoljava nam se registracija škola na srpskom jeziku. Očekujem da će u narednom periodu prevladati razum i da će doći do razgovora i dogovora da se konačno počnu poštovati zakoni koji definišu naša prava - poručio je Mikerević. U slovačkoj zajednici kao najveći problem ističu nezaposlenost.

- Problem manjina je da teže dolaze do posla nego pripadnici većinskog naroda. Bojim se da će nas zbog toga sve manje biti ovde. Ljudi se iseljavaju, čitave porodice odlaze u Slovačku, Nemačku, Irsku - kaže Milan Pucovski iz Iloka, predsednik slovačkog županijskog manjinskog veća.

U ukupnom stanovništvu Vukovarsko-sremske županije nacionalne manjine čine 21 odsto, podsetio je vukovarsko-sremski župan Božo Galić koji je obišao izložbene štandove nacionalnih manjina, postavljene ispred pravoslavne crkve u Boboti. U izjavi medijima istakao je dobru saradnju županije s Koordinacijom veća nacionalnih manjina koja okuplja predsednike Veća i predstavnike devet manjina: Albanaca, Bošnjaka, Mađara, Nemaca i Austrijanaca, Roma, Rusina, Slovaka, Srba i Ukrajinaca.

1/1