>

novosti logo

Za Beograd, za Beograd

Od januara do maja ove godine u Beogradu je evidentirano najviše turističkih gostiju uz Hrvatske, rekla je Vesna Nađ iz službe za medije Turističke organizacije Beograda (TOB) na predstavljanju turističke ponude Beograda u zagrebačkom hotelu Central. Po njenim riječima, u Beograd stiže sve više turista i iz Turske, Rusije, Koreje i Kine, ali Hrvati prednjače. Do prije nekoliko godina najviše stranih turista je dolazilo iz još jedne republike bivše Jugoslavije – Slovenije. S druge strane, turisti iz Srbije na sedmom su mjestu što se tiče stranih turista u Hrvatskoj.

- Raduje nas da je region u pokretu, čemu doprinose i česti susreti naših turističkih radnika s kolegama iz regiona - rekla je Nađ, podsjetivši da su predstavnici TOB-a lani dva puta bili u Zagrebu.

- Posetioci iz Hrvatske ne dolaze zbog turističkih vrednosti i ambijentalnih celina, već zbog brojnih kulturnih, sportskih i zabavnih događaja, manifestacija i festivala. Beograd uspeva da dovede velike zvezde, a Kombank Arena sa 25.000 mesta je najveća dvorana na ovim prostorima - izjavila je Vesna Nađ i podsjetila također na 15. jubilarni Beer fest na koji dolazi barem 200.000 gostiju, ali i na rock festival Exit u Novom Sadu tokom jula.

- S kolegama iz Hrvatske za sada nemamo konkretnu suradnju, ali postoje ideje za zajednički nastup i organizovanje kružnih tura u regionu, na primer Zagreb – Beograd – Dubrovnik - dodala je.

Generalni konzul Srbije u ambasadi u Zagrebu Nenad Maričić naglašava da je i ambasada uključena u suradnju u turizmu.

- Na usluzi smo građanima obe zemlje što se informacija tiče, a oni nas nakon putovanja nazovu i podele s nama pozitivne utiske - rekao je.

Napominje da se u Srbiju može ići s ličnom kartom, ali i da su građani Hrvatske, shodno odavno potpisanom bilateralnom sporazumu, zdravstveno osigurani u Srbiji i obratno, samo prije puta trebaju potvrdu HZZO-a. Po riječima novinara i turističkih radnika, trebalo bi razmotriti sniženje cijene međunarodnih razgovora i roaminga, ali i poraditi na tome da se uvede više željezničkih linija između dviju metropola, jer je od nekadašnje četiri ostala samo jedna. No to je pitanje koje se rješava na višim razinama.

1/1