>

novosti logo

Društvo Društvo

Za domobranstvo spremni

TV serija ‘Nestali’ zaista je pružila realističniji pogled na rat, ali još uvijek većim dijelom domobranski

Maleni korak naprijed za istinu o ratu, bitno veći za Hrvatsku radioteleviziju: to je ocjena igrane miniserije ‘Nestali’, čija smo četiri nastavka gledali na HRT-u tijekom veljače. Akcijsku seriju po scenariju Joška Lokasa i u režiji Kristijana Milića mainstream štampa ocijenila je kao izuzetno uspjelo djelo koje rat prikazuje prljavo i uvjerljivo, te kao ‘seriju koja ne glumi domoljublje’, što nakon Vrdoljakovog ‘Generala’ i nije teško. Zaista, u ‘Nestalima’ nema priglupe propagande, a diverzanti Hrvatske vojske psuju, vulgarno pričaju o pražnjenju crijeva i šovinistički o seksu. Zastrašuju, a povremeno i udaraju srpske civile, mada ne prejako: ponašaju se dakle kao likovi od krvi i mesa. Jedan spominje ‘kokošare’ koji pljačkaju napuštene srpske kuće, drugi govori kako se nada da nitko od Srba neće ostati u Hrvatskoj, jedna starica vojnicima poručuje ‘naši-vaši, sve je to isto’. Kaže se i da je svaka vlast ista, problematizira se besmisao rata, prikriveno se aludira na braniteljske penzije. HV-ovci su, nadalje, slušali Riblju čorbu, a zapanjilo je da su se na HRT-u mogle čuti aluzije na hrvatske mase koje su žalile za Titom. Krajišnici govore dalmatinsku ikavicu, kao i hrvatski vojnici, a lokalna krajiška pevaljka bila je prva ljubav jednog od naših komandosa.

‘Nestali’, ipak, pate od scenarističkih i režijskih problema, a unatoč vidljivim i vrijednim iskoracima na polju nijansiranijeg prikaza rata, ne nedostaje mitologema ni banalnih ideoloških stereotipova, naročito u zadnjoj epizodi. Radnja serije događa se neposredno prije ‘Oluje’, u kojoj su ubijene stotine srpskih civila. No u ‘Nestalima’ nemoćne ubijaju jedino srpski oficiri. Glavni motiv je lov na srpskog ratnog zločinca Ljubu, koji se ispostavi i kao silovatelj – i to i Srpkinja. Krajiški vojnici uglavnom su neobrijana bagra željna rakije i karikaturalnih pjevačica, a makro Tarik Filipović nudi žene mljackajući komad mesine. Najniža točka je objašnjenje krajiškog egzodusa. Serija ponavlja državno propisanu istinu: pobjegli su sami u organizaciji svog vodstva, koje ih je odvelo u katastrofu. To je, naravno, važan dio istine, ali ni riječi o zločinima nakon ‘Bljeska’ ili o razlozima zbog kojih je tih 150 do 200 tisuća ljudi strahovalo za živote.

‘Nestali’ zaista pružaju trezveniji i realističniji pogled na rat, ali još uvijek većim dijelom domobranski. Od HRT-a se više i ne može očekivati. Ipak, to je šteta. Serija je pokazala potencijal za hrabrije nagrizanje mitova, što bi joj dalo na značaju i zanimljivosti. Iskorak je, međutim, ostao premalen, pa je slika rata nepotpuna i iskrivljena, a ukupni dojam neuzbudljiv.

1/1