>

novosti logo

Društvo Društvo

Za Facebook spreman

Prenosimo bez lektorskih intervencija uradak Jure Šimića, koji je bio optužen da je nakon osvajanja kasarne JNA u Bjelovaru naredio strijeljanje Rajka Kovačevića, Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića. Nepravomoćno je oslobođen optužbi, pa sada ima vremena pisati sastavke po Facebooku

‘Neznam zašto tolike priče oko povijesnog pozdrava ZA DOM SPREMNI? Neko ga veliča i hvali a nekome smeta. Sve je to shvatljivo i razumljivo. Kao što mi koji volim upotrebljavati i slušati taj pozdrav na volimo one koji taj pozdrav ne vole i kojima on smeta, trpimo ih i ne smetamo im neka idu kuda hoće, tako i oni neka trpe naše svetinje ili neka idu kuda hoće, tako i oni neka trpe naše svetinje ili neka od njih odu. Tko je u pravu? U pravu je uvijek ljubav, u pravu je onaj koji voli a ne onaj koi mrzi. Vi koji mrzite pozdrav ZA DOM SPREMNI, vi ste na clasti, raspišite referendum pa narod neka odluči. Neće nama i za nas odlučivati Milanović, Plenković, Pupovac i druge kojekakve protuhrvatske udruge i pojedinci. I te priče, pa bio je i ustaški pozdrav, vam ne prolaze, pa što onda neka je bio ustaški, i ustaša su bile hrvatske i nemožemo ih se odreći. Može im se zamjeriti što su nekakve gluposti radili. Vi gospodo koima pozdrav ZA DOM SPREMNI smeta smetate i vi nama, a mi vas trpimo a kulturno bi bilo da i vi trpite nas a još kulturnije da odete i pozdrav ne slušate, ostavite nas na miru i naš pozdrav nama. ZDS’.

Ovaj autentičan uradak, koji prenosimo bez lektorskih intervencija, djelo je Jure Šimića iz Bjelovara. Objavljen je na Facebooku, a ovakve litanije ne bi nas posebno interesirale da se ne radi o bivšem optuženiku za ratni zločin.

Ovaj čovjek, koji bi sve antifašiste kojima smeta ustaški pozdrav pod kojim je u Drugom svjetskom ratu izvršen pokolj nad srpskim, romskim i židovskim narodom uputio da odu negdje drugdje, bio je optužen da je nakon osvajanja kasarne JNA u Bjelovaru 29. rujna 1991. iz stroja u kojem je bilo 60 oficira i 150 vojnika, izdvojio pukovnika Rajka Kovačevića, komandanta 265. motorizirane brigade, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana Dragišu Jovanovića. Državno odvjetništvo ga je teretilo da je tada kao moćnik, koji je u to vrijeme komandirao Kriznim štabom i lokalnim HDZ-om, a bio je i član stranačkog Središnjeg odbora, naredio njihovo strijeljanje. No Jure Šimić je prije pola godina nepravomoćno oslobođen optužbi, pa sada ima malo više vremena pisati ovakve sastavke po Facebooku.

1/1