>

novosti logo

Za grob spreman

Dođu tako ljudi u neke godine, pa počnu razmišljati o smrti i mjestu gdje će jednoga dana biti sahranjeni. Vid Roščak, junak naše priče, jedan je od njih. Dugo je radio u Švedskoj, a kako je u 70. godini života, nedavno je dio ušteđevine uložio u uređenje svog posljednjeg počivališta. Na svoj je grob, na ulazu u samoborsko groblje, postavio spomenik koji vrvi ustaškom ikonografijom. ‘I na onome svijetu ‘Za dom uvijek spremni’ sa dobrom voljom i Božjom pomoći tako nam Bog pomogao i Marija Božja mati za Domovinu smo mi Hrvati’, uklesano je na mramornom spomeniku.

Da slučajni prolaznik ne bi došao u zabludu za koji je to dom uvijek spreman, lijevo od natpisa Roščak je dao uklesati svoj portret s ustaškom kapom, dok se s desne strane nalazi grb Nezavisne Države Hrvatske. Kako nas je zanimalo zbog čega se čovjek rođen 1948. godine svetom Petru odlučio preporučiti u uniformi ustaške vojske, kontaktirali smo Roščaka koji živi u Farkaševcu Samoborskom.

- Živim sam i htio sam se pobrinuti za grobnicu dok sam još u snazi - rekao nam je umirovljenik, koji o ustaškoj uniformi i grbu nije bio raspoložen pričati preko telefona.

Pozvao nas je u posjet i obećao da će tom prilikom nadugo i naširoko objasniti zašto će Samoboru ostaviti svoj mramorni skandal.

- Kada dođete, morat ću vam objasniti neke stvari o ustašama. Mnoge stvari iz hrvatske povijesti se krivo doživljavaju - dodao je Roščak.

Sluteći kako nas kod povratnika iz Švedske čeka lekcija popularnog revizionizma, zahvalili smo mu se na pozivu. U lokalnom komunalnom poduzeću, zaduženom za održavanje samoborskog groblja, nisu bili raspoloženi za razgovor. Podsjećamo, kada se u hrvatskoj javnosti početkom godine digla galama zbog spomenika vojnicima Krajine u istočnoj Slavoniji i Lici, Vlada je u odgovoru zastupniku Miru Bulju objasnila kako ‘kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata’. Drugim riječima, samoborski poštovatelj NDH može mirno leći pod mramornu ploču.

1/1