>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Za logoraše i solunce

I ove godine u Rastini kod Sombora i u organizaciji rastinskog Mesnog odbora (MO) SUBNOR-a održan je veliki antifašistički skup povodom 74. godišnjice pobjede nad silama zla u Drugom svjetskom ratu. U spomen-parku kod zgrade Mesne zajednice Rastina okupili su se predstavnici antifašističkih organizacija iz Vojvodine (Apatin, Bački Breg, Bački Gračac, Bečej, Inđija, Kljajićevo, Laćarak, Novi Sad, Rastina, Ruma, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Subotica) te iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj (Beli Manastir, Borovo, Trpinja).

Nakon pozdravnog govora predsjednika MO SUBNOR-a Jovana Vukobratovića, održan je parastos kod spomenika žrtvama Šarvarskog logora (Mađarska), u koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata deportovan veliki broj Rastinaca, a potom i kod spomenika solunskim dobrovoljcima, osnivačima sela.

Poslije parastosa brojne delegacije položile su prvo vijence na spomenik žrtvama Šarvarskog logora, koji simbolizira žice logora i lik iscrpljenog logoraša, a potom i na spomenik solunskim dobrovoljcima, koji predstavlja planinski masiv s krstom, ispred koga je bronzana statua srpskog vojnika, oslonjenog na pušku. Na spomeniku su uklesani stihovi Vojislava Ilića mlađeg. Nakon kraćeg recitala, slijedio je ručak za sve učesnike i goste u sali Mesne zajednice, ukrašenoj brojnim slikama s lokalnih likovnih kolonija.

Selo Rastina nalazi se 24 kilometra sjeverno od Sombora na samoj mađarskoj granici i najmanje je u Opštini Sombor. Prvi put se spominje u 14. stoljeću pod imenom Harasti, a bilo je posjed barona Redla. Poslije Prvog svjetskog rata u Rastinu su se doselili solunski dobrovoljci iz Like i Hercegovine i tako je nastalo selo koje je steklo svoju samostalnost.

1/1