Novosti

Politika

Za podjelu brige o djeci

Nova mjera francuske vlade, koja će stupiti na snagu u srpnju 2021. godine, u skladu je s direktivom koju je lani donijela Europska komisija. Prema njoj su članice Europske unije dužne do 2022. produžiti rodiljske dopuste na četiri mjeseca

Large otac frank hoermann dpa

(foto Frank Hoermann/DPA/PIXSELL)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će se rodiljski dopust za očeve u toj zemlji povećati s 14 na 28 dana te će od sljedeće godine svi očevi ili drugi roditelji u istospolnim zajednicama morati iskoristi najmanje tjedan dana za brigu o djeci. ‘Kada se dijete rodi, nema razloga da se o njemu brine samo majka. Važno je od prvog dana imati veću jednakost u podjeli odgovornosti’, poručio je Macron.

Macronova najava je uslijedila nakon jednogodišnje rasprave u sklopu koje je pod vodstvom neuropsihijatra Borisa Cyrulnika nastao specijalni izvještaj francuske vlade. U tom dokumentu preporuča se do devet tjedana plaćenog dopusta za očeve. ‘Prisustvo očeva je mnogo važnije za djecu nego što smo ranije vjerovali’, rekao je Cyrulnik. Dosadašnja istraživanja pokazala su i da muškarci koji koriste to pravo kasnije više sudjeluju u odgoju djece i obavljanju kućanskih poslova, što njihove partnerice čini manje anksioznima.

U Francuskoj očevi imaju pravo na rodiljski dopust od 2002. godine, a procjenjuje se da ga koristi njih oko 70 posto. Podaci francuskog Ministarstva socijalnih politika iz 2018. pokazuju da to pravo izbjegavaju koristiti oni koji nemaju stalan posao ili dugoročno zaposlenje. Zbog toga je Macronova vlada najavila uvođenje kazni od 7500 eura po zaposleniku za tvrtke koje budu kršile nove odredbe. Francuska vlada nada se da će uvođenjem obaveznog rodiljskog dopusta za očeve utjecati na smanjenje neravnopravnosti u društvu, no feminističke organizacije ističu da je taj potez nedovoljan. Premda je Macron uoči izbora 2017. godine obećavao kako će mu rodna jednakost biti jedan od prioriteta, Francuska posljednjih godina bilježi porast broja žena koje su ubili njihovi partneri, a bijes feministkinja Macron je izazvao ljetos kada je predstavio članove nove vlade. Na mjesto ministra unutrašnjih poslova tako je imenovao Geralda Darmanina, koji je 2009. bio optužen za silovanje, a za ministra pravosuđa izabrao je Erica Duponda-Morettija, odvjetnika koji je poznat po seksističkim komentarima.

Nova mjera francuske vlade, koja će stupiti na snagu u srpnju 2021. godine, u skladu je s direktivom koju je lani donijela Europska komisija. Prema njoj su članice Europske unije dužne do 2022. godine produžiti rodiljske dopuste na četiri mjeseca po roditelju, od čega su dva neprenosiva. Francuska će se tako pridružiti europskim zemljama poput Litve i Španjolske, koje već imaju zakonske regulative o plaćenim rodiljskim dopustima za očeve u trajanju od četiri tjedna. No to je još uvijek daleko od nekih članica EU-a, poput Finske ili Njemačke. U Finskoj je u veljači ove godine vlada donijela odluku o produženju rodiljskog dopusta bez obzira na spol u trajanju od sedam mjeseci, dok u Njemačkoj roditelji mogu uzeti do 14 mjeseci plaćenog dopusta. U Hrvatskoj majke imaju obavezni rodiljski dopust od 98 dana te dodatnih šest mjeseci koji se mogu prenijeti na oca. No Hrvatska je među članicama EU-a jedna od zemalja u kojoj očevi najmanje koriste roditeljske potpore.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više