>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Za slobodu, bratstvo i jedinstvo

Obilježena 75. godišnjica ustanka na Kordunu : U selu Kirin formirana je Kirinska republika s Ostrožinskim pravilnikom kao prvom zbirkom propisa narodne partizanske vlasti

Prošlog vikenda mjesni odbori Trupinjak i Gornji Skrad u općini Krnjak i Bović u općini Vrginmost, obilježili su 75. godišnjicu formiranja Trupinjskog i Skradskog kordunaškog partizanskog odreda te formiranja Kirinske republike i donošenja Ostrožinskog pravilnika.

Uz pomoć općine Krnjak, Milana Kokira i Srpskog narodnog vijeća, lani je u Trupinjaku obnovljena Spomen ploča palim borcima i žrtvama toga dijela općine Krnjak. Ustaše su ubili 23 nevina stanovnika, žene, djecu i starce čija se imena nalaze na Spomen ploči, dok su navedena i imena 38 palih boraca toga kraja. ‘Za slobodu, bratstvo i jedinstvo jugoslavenskih naroda rukovođenih KPJ u toku NOR-a 1941 -1945. pali su u borbi nezaboravljeni sinovi i kćeri ovog kraja. Neka je vječna slava palim borcima i žrtvama fašističkog terora. Spomen ploču podižu preživjeli borci i narod mjesta Trupinjak 6.VIII. 1970.’, stoji na ploči. Ona se nalazi na ruševnim ostacima nekadašnjeg Društvenog doma. Vijence su položili Ilija Matijević zamjenik načelnika Općine Krnjak, Rade Grijaković predsjednik antifašista, Predrag Mrkić predsjednik mjesnog odbora Trupinjak i antifašist Đuro Mrđenović.

I u Gornjem Skradu na spomenik borcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom 75 godina formiranja Skradskog kordunaškog partizanskog odreda. Sve prisutne je pozdravio predsjednik mjesnog odbora Željko Novković, a skup je pozdravio i Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista. Načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović je rekao da je ovo slobodarski kraj u kojem se formiralo više manjih partizanskih odreda početkom rata - oni su spriječili provođenje daljnjeg genocida nad nedužnim srpskim stanovništvom pa je tako antifašizam ostao prisutan u narodu ovog kraja.

- Mora se neprestano ponavljati jedna istina, a to je da su se ovi ljudi prije 75 godina odlučili boriti na strani dobra i naprednog svijeta. Mora se stalno isticati, kako se ne bi prepustilo zaboravu, da nisu oni bili zločinci već borci za slobodu i pravdu, da je NDH bila zločinačka, a ustaše nisu bile samo sramota i NDH nesretan pokušaj ostvarivanja državnosti kako se to danas kaže, već najveće zlo koje nas je moglo zadesiti, rekao je Rade Grijaković, predsjednik krnjačkih antifašista. Vijence na oštećeni spomenik položili su općina Krnjak, mjesni odbor Gornji Skrad, antifašisti i VSNM Krnjak dok je parastos u crkvi Svetog velikomučenika Cara Lazara služio karlovački paroh Predrag Sušić. Nakon toga održan je narodni zbor.

Veliki narodni zbor održan je 12. avgusta u Boviću, u općini Vrginmost. Tamo je 2. avgusta u selu Kirin formirana Kirinska republika, a 14. decembra u tom je kraju donesen i poznati Ostrožinski pravilnik kao prva zbirka pravnih propisa u djelovanju narodnooslobodilačkih odbora, kao prvih oblika narodne partizanske vlasti. Prisustvovali su antifašisti iz Vrginmosta, Topuskog, Vojnića i Karlovca, a položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Skupu su se obratili Pero Miličević predsjednik antifašista Vrginmosta, Branko Jovičić, načelnik općine i Mirko Miladinović predsjednik karlovačkih antifašista. Prigodni kulturno-umjetnički program izveli su članovi Pododbora SKD Prosvjeta Vrginmost.

1/1