Novosti

Društvo

Zabranjeno pitanje

Lokalna vlast dijeli izvanredne otkaze i ponižava radnike Radija Orahovice. Novinar, spiker i tehničar Vladimir Grabovac još je i kazneno prijavljen

Large intrigator  gazdek

Otkaz i prijava zbog pitanja o preniskoj plaći – Vladimir Grabovac

Zbog "osobito teške povrede obaveza iz radnog odnosa" novinaru, spikeru i tehničaru Radija Orahovice Vladimiru Grabovcu uručena je odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu. U obrazloženju je navedeno da je na sastanku 8. ožujka "verbalno napao prijetećim i glasnim tonom" gradonačelnika Orahovice Sašu Ristera, ujedno predsjednika Skupštine radija, i direktora Predraga Rudića. Novinar je u tom mediju radio 16 godina, a otpušten je bez prava na otkazni rok i otpremninu. Odluka bez žiga i potpisa uručena mu je 10. ožujka. Četiri dana kasnije potpisan i ovjeren dokument stigao je poštom, a informacija o odjavi s mirovinskog 16. ožujka.

- U obrazloženju su navedene laži poput one da sam gradonačelnika pokušao fizički napasti, što ću opovrgnuti na sudu i dokazati da nisam učinio ništa protuzakonito osim što sam se usudio pitati kako da živimo od plaće koja je manja od minimalne - objašnjava Grabovac.

Direktor Rudić kazao nam je da slučaj ne smije komentirati dok traje spor, a gradonačelnik Rister nije nam se javljao na pozive i poruke.

Ponukani činjenicom da im je egzistencija ugrožena, radnici su zatražili hitan sastanak s poslodavcima na kojemu je direktor govorio o financijskim poteškoćama, a gradonačelnik ustvrdio da je situacija teška, ne samo na Radiju već i u svim gradskim poduzećima.

- Nakon što je račun Radija Orahovice blokiran zbog pravomoćne sudske presude u korist nekadašnjeg radnika Tonina Rađenovića koji je 2015. godine nezakonito otpušten, održana je skupština radija na kojoj nas je direktor upoznao s financijskim rezovima nauštrb radnika. Iznio je zaključak skupštine o ukidanju neoporezivih dodataka na plaću, od oko 110 eura mjesečno, te najavio smanjenje radnog vremena na šest ili manje sati, što bi u konačnici rezultiralo dodatnim smanjenjem plaće - kazuje otpušteni novinar.

- Na to sam ga upitao zašto onda svi zajedno ne podnosimo jednako teret te krize, već se to uvijek prelama preko naših leđa. Hoće li i djelatnici gradske uprave i ostalih gradskih poduzeća biti obuhvaćeni mjerama štednje? Pitao sam ga i hoće li biti sankcionirane odgovorne osobe koje su nezakonitim otkazima prouzročile veliku materijalnu štetu i dovele do situacije u kojoj se Radio danas nalazi, na što je odgovorio da je to bilo davno i da ga to ne zanima. Tijekom mog iznošenja podataka Rister se neprestano podsmjehivao, prekidao me i upadao mi u riječ. Nakon što sam ga više puta zamolio da mi ne upada u riječ jer sam i ja njega saslušao do kraja, rekao je "ne želim razgovarati na ovakav način, ovaj sastanak je završen" i uvrijeđeno napustio prostoriju. Dan kasnije sam saznao da je protiv mene podnio i kaznenu prijavu DORH-u. Ne znam što mi se stavlja na teret jer me do današnjeg dana nitko nije kontaktirao i tražio iskaz - govori Grabovac.

Povod otkazu možda leži u činjenici da je istog dana Nataša Pustički, sestra Vladimira Grabovca i vijećnica HDZ-a u orahovačkom Gradskom vijeću, zbog neslaganja s politikom koju provodi gradonačelnik istupila iz članstva stranke. Time je srušila HDZ-ovu većinu pa dio javnosti to tumači kao čin osvete.

U manje od dvije godine Grabovac je drugi radnik koji je s Radio Orahovice morao otići. Rister je, tada kao Vladin povjerenik i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, smijenio novinara, urednika i direktora Tonina Rađenovića tik pred izbore i premjestio ga na radno mjesto knjigovođe u jednoj gradskoj tvrtki. Nešto ranije, 2015. godine, nezakonit otkaz dobila je i novinarka Gordana Jajčanin. Rađenoviću je prethodno, zbog novinarskog rada, u prostorijama Radija smjenom prijetio predsjednik tamošnje Udruge dragovoljaca Domovinskog rata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više