Novosti

Politika

Zadnjih godina usporen proces traženja nestalih

Svi nestali su ravnopravni bez obzira na svoju nacionalnost i tom se pitanju treba pristupiti u prvom redu kao humanitarnom i kao još jednom od načina doprinosa izgradnji povjerenja u odnosima između Hrvatske i Srbije, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac

Large pupovac

Milorad Pupovac (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Povodom Međunarodnog dana nestalih Milorada Pupovca, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, podsjetio je da još uvijek brojne obitelji traže svoje bližnje te da je proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih. Na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek se traži 9969 nestalih, od čega u Hrvatskoj 1968. Od toga broja Hrvatska traži 1850 (od čega su za 850 pronađeni ostaci koji još nisu identificirani).

Izjavu prenosimo u cijelosti:

"Danas je Međunarodni dan nestalih. Za još uvijek brojne obitelji koje traže svoje najbliže dan obnavljanja bolnih sjećanja i dan razočarenja u rezultate traženja njihovih nestalih srodnika. Za sve one koji se bave pitanjem nestalih ovaj je dan prilika za javno osvješćivanje i priznavanje činjenice da je u proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih. Naročito u prošloj i ovoj godini. Zato ovu objavu pišemo kako bismo se sjetili svih nestalih, neovisno o njihovoj nacionalnosti (bili Hrvati ili Srbi) kako bismo osvijestili potrebu ubrzanja procesa njihova traženja, ekshumacije i identifikacije.

Na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek se traži 9 969 nestalih. Značajan dio od ovog broja otpada na nestale u ratu u Hrvatskoj, njih još 1 968. Od toga broja Hrvatska traži 1850 (od čega su za 850 pronađeni ostaci koji još nisu identificirani). Republika Srbija traži 1 606 nestalih osoba (od čega za njih 647 zahtjevi nisu podneseni prema kriterijima Međunarodnog crvenog križa i nalaze se na „operativnoj listi“).

Navedene brojke pokazuju da je potraga za nestalim stvar odgovornosti i Hrvatske i Srbije. I da uspješnost procesa traženja, ekshumacije i identifikacije ovisi o njihovoj suradnji. Ta je suradnja zastala i u definiranju protokola o suradnji i u potrebnim sastancima na odgovarajućem političkom nivou. Zbog tog zastoja trpi i humanitarna strana posla potrage za nestalima i politički odnosi između Hrvatske i Srbije.

Srpsko narodno vijeće na današnji dan manifestira svoju zainteresiranost za ubrzanje procesa rješavanja pitanja nestalih. Ta zainteresiranost proizlazi iz kako dosadašnjih aktivnosti Vijeća u procesu utvrđivanja sudbine nestalih posebno kroz suradnju Hrvatske i Srbije, tako i činjenice da značajan dio nestalih u navedenim brojevima kako od strane Hrvatske tako i od strane Srbije čine nestali Srbi iz Hrvatske.

Na osnovi svega rečenog smatramo da je nakon tri decenije potrebno usmjeriti se u prvom redu na sljedeće: da su svi nestali, u skladu sa pravilima Međunarodnog crvenog križa, ravnopravni bez obzira na svoju nacionalnost; da se pitanju nestalih pristupi u prvom redu kao humanitarnom pitanju i kao još jednom od načina doprinosa izgradnji povjerenja u odnosima između Hrvatske i Srbije; da predstavnici Hrvatske i Srbije stvore proceduralni okvir za razmjenu informacija, suradnju u ekshumaciji i identifikaciji i tako otklone zastoj do kojeg je došlo u proteklih nekoliko godina."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više