Novosti

Politika

Zagorci se bude

Antifašistima se vraća Dom boraca u Poznanovcu, selu s dva narodna heroja i više od 350 partizana

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, uz državnu suglasnost i suradnju s lokalnim vlastima, najavljuje preuzimanje i obnovu Doma boraca NOB-a u Poznanovcu, mjestu u središtu Zagorja desetljećima poznatom kao ‘partizansko selo’. Naime, ispod radara javnosti prošla je prošlomjesečna odluka Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojom se Savezu antifašista na privremeno korištenje daje zgrada u Poznanovcu, selu s dva narodna heroja i više od 350 žitelja koji su sudjelovali u NOB-u, s barem jednim borcem iz svake obitelji.

- Država nam sada daruje ono što je i bilo naše - poručuje Habulin, napominjući da je vlasnik reprezentativnog objekta, sagrađenog 1966. godine, bio nekadašnji SUBNOR.

Ne očekuje da će Savez antifašističkih boraca kao pravni sljednik imati problema u zadržavanju trajnog vlasništva nad objektom, koji im je darovan na dvije godine ‘privremenog korištenja’. Prema Habulinovim riječima, to je samo prijelazno razdoblje u kojem će Savez antifašista u suradnji s Općinom Bedekovčina sanirati zgradu i privesti je svrsi, s posebnom brigom prema iznimno vrijednom arhivskom materijalu o NOB-u u Zagorju pohranjenom u dva aneksa poznanovečkog Doma boraca.

U Dom boraca u Poznanovcu, napominje Habulin, sada se prebacuje dokumentacija o povijesti partizanskog pokreta Zagorja koja je dosad bila bunkerirana u nekadašnjem muzeju u Krapini i javnosti nedostupna od ranih 1990-ih. U dokumentaciji ima iznimno zanimljivog povijesnog materijala, kao što su originalne fotografije Franje Tuđmana s kapom petokrakom na čelu i sa šmajserom u ruci, u društvu suboraca.

U pripremi je proces digitalizacije materijala i razvrstavanja ostalog gradiva tako da, kako Habulin tvrdi, nije u potpunosti isključena mogućnost osnivanja Muzeja revolucije Hrvatskog zagorja – pa makar i u digitalnom izdanju. Najvrednije od svega uskoro će biti izloženo u Domu boraca u Poznanovcu, nakon obnove zgrade koja bi mogla početi već ove jeseni. To bi, s planiranim osnivanjem Titova memorijalnog centra u njegovoj bivšoj rezidenciji u Kumrovcu, moglo javnosti ponovno predstaviti antifašističku povijest zagorskog kraja, skrivanu od početka olovnih 1990-ih.

Prema Habulinovim riječima, za planirani projekt postoji velika potpora lokalne zajednice, ali i DUUDI-ja. S druge strane, tvrdi da najnoviji zagorski projekti nisu politički manevri poput inicijativa splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i da njihov ishod nije upitan.

- Neka taj naš projekt nervira koga god hoće, ali mi od njega nećemo odustati - zaključuje Habulin.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više