>

novosti logo

Piše N.J.

Zagovornici NDH opstruirali razgovor o jasenovačkim žrtvama

Revizionisti predvođeni Igorom Vukićem iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac upali su na tribinu Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’ i negirali genocid počinjen u Drugom svjetskom ratu

Tribina ‘Jasenovac, negiranje genocida i uloga Katoličke crkve u novom valu revizionizma’, koja je u utorak održana u Privrednikovom domu u Zagrebu, protekla je na rubu incidenta zbog verbalnog nasilja neželjenih gostiju. Riječ je o zagovornicima Nezavisne Države Hrvatske i poricateljima genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu, koji su bili predvođeni Igorom Vukićem, svojevrsnim glasnogovornikom revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Već na samom početku tribine, kada je moderator Saša Kosanović dao riječ historičaru Draganu Markovini i teologu i novinaru Dragi Pilselu, Vukić se pokušao domoći mikrofona ne bi li prisutne ubijedio u svoje teze.

Na tribini, koju su organizirali zagrebačko Vijeće srpske nacionalne manjine i SPD ‘Privrednik’, Markovina je podsjetio da više od 20 godina svjedočimo negiranju ustaških zločina, pa tako i onih počinjenih u Jasenovcu, preuveličavanju broja ubijenih 1945. godine i svojevrsnom ‘pranju’ Katoličke crkve od uloge koju je imala u NDH.

- Zanimljivo je da oni koji govore o zločinima iz 1945. ne govore o zločinima počinjenima 1995. godini, čije su žrtve bili mahom civili, za razliku od 1945. kada su ubijeni pripadnici kvislinških jedinica… Ideja, postavke i cilj ustaške države bio je obračun sa Srbima i zato desnica negira genocid koji je počinjen nad njima. S druge strane se holokaust često nevoljko priznaje - rekao je Markovina.

Drago Pilsel je u svom izlaganju ukazao na pojedine izjave iz redova Katoličke crkve, kao što je ona požeškog biskupa Antuna Škvorčevića kojom je izraženo kajanje zbog svih počinjenih zločina. Na istom je tragu i izjava hrvatskih biskupa iz 1995. godine u kojoj se ističe da je ‘najvažnije poštovati žrtve iz drugih zajednica i osuditi zločine svoje zajednice’. Pilsel je ukazao na nastojanje desnice i dijela katoličkog klera da iz izvorišnih osnova hrvatskog Ustava izbace ZAVNOH i umjesto njega uvrste NDH. Kako je kazao, ta se težnja može provesti na dva načina.

- Ili nađite dvotrećinsku većinu u Saboru ili uzmite puške i pokušajte prevrat, samo što ću u tom slučaju ja i ostali koji ne misle kao vi, zajedno s vojskom, policijom, a možda i snagama NATO-a, pucati po vama - rekao je Pilsel kojeg je u više navrata pokušao prekinuti proustaški orijentirani dio publike i prisutne optužiti za obnovu Jugoslavije. Za riječ se javio i Vukić koji je tvrdio da je Jasenovac bio radni logor i pri tome negirao postojanje ustaških logora za djecu.

- Ne razgovaram s onima koji veličaju NDH. Zapravo, ja ih žalim jer su im duše zatrovane, a životi upropašteni - poručio im je Pilsel. Tribina je završila histeričnim urlikanjem jednog starijeg posjetitelja koji je tvrdio da je ‘postojanje hrvatske države najveća kazna za srbočetnike i komuniste’.

1/3