Novosti

Društvo

Zagreb, grad slučaj

Tri najveća problema u Zagrebu, čiji gradonačelnik po broju afera, kako kaže Tomislav Tomašević, može ući u Guinnessovu knjigu rekorda, jesu GUP kojim se pogoduje privatnim investitorima, gospodarenje otpadom i uopće dva desetljeća nerazvojne politike grada. Prosvjedi građana pokazuju da je većini njih dosta Milana Bandića

Mediji često pojedine gradove nazivaju gradom-slučajem, uglavnom zbog kriminala, droge i obračuna na ulicama. Ipak, ispada da je najveći grad-slučaj Zagreb, kao hrvatska i do polovine godine evropska metropola, kako se državni vrh voli hvalisati. Iako je lakše napisati što u njemu funkcionira nego popisati što sve šteka, najurgentnije teme svakako su izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojima bi građanima bila oduzeta velika površina zemljišta u korist bjelosvjetskih poslovnih ljudi i otpad čije je odvoženje sve neredovitije, a računi bi, ako bi se pitalo gradonačelnika Milana Bandića, bili sve veći. Sve to u svjetlu objavljenog dokumenta kojim pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik upozorava na rast gradskog duga, koji se krajem 2019. popeo na milijardu kuna, uz prijedlog mjera koje obuhvaćaju i rezanje socijalnih prava. Kako god da se završi glasanje o GUP-u, izvjesno je da će se turbulencije u gradu nastaviti. Iz sve većeg odaziva na proteste koje organiziraju nevladine organizacije i udruženja građana jasno je da je sve više građana ogorčeno gradskom politikom i spremno izaći na ulicu.

Iva Marčetić, arhitektica iz udruge Pravo na grad, za Novosti govori o tri najveća problema u gradu.

Bez pomoći HDZ-a Bandić ne bi mogao uništiti Zagreb. Kako dolaze izbori, HDZ će se pokušati izvući barem iz velikog finala uništenja grada – ističe Marko Torjanac

- Na prvom mjestu GUP koji služi da Bandić vrši usluge ‘svojim investitorima’. Na drugom mjestu je otpad, pri čemu znamo za njegovu vezu s Pripuzom, a na trećem način kako se upravlja ovim gradom, koji se svodi na usluge koje gradonačelnik nekom daje, a ne na pitanje razvoja. Svima nam je dosta 20 godina nerazvojne politike koju vodi Bandić i zato očekujem da GUP ne bude izglasan; sve političke opcije trebale bi odbiti prijedlog kojim nam planira ukrasti još jedan ogroman komad grada i podariti ga investitorima - kaže Iva Marčetić.

Sam proces izmjena GUP-a pokazao se netransparentnim, a Bandić nije uvažavao volju građana iskazanu na zborovima i u javnoj raspravi. Ministarstvo graditeljstva je 8. jula 2019. Gradu Zagrebu prigovorilo zbog nepravilnosti u procesu donošenja GUP-a i naložilo ponavljanje javne rasprave, uz dokumentaciju koja sadrži iste nedostatke zbog kojih Ministarstvo ni prvi put nije izdalo suglasnost za ovakav GUP. Rasprava je ipak provedena usred ljeta, a polučila je preko 31.000 primjedbi, od kojih nijedna nije prihvaćena.

- Bandić i ekipa nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada. Sve dok nemamo dokument koji razvija grad, koji govori što će biti za deset ili 15 godina, koji ga priprema za klimatske promjene i koji donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje, dotle nemamo GUP - ističe Marčetić.

A osim građana i njihovih udruženja, primjedbe na prijedlog izmjena GUP-a ima i struka. Prostoru Velesajma i Hipodroma daje se mješovita namjena, što omogućava izgradnju zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata i svega nužnog za ‘Zagrebački Manhattan’ na površini od 110 hektara. Projekt bi za vrijeme gradnje zagorčao život stanovnicima Novog Zagreba, a onda i drastično otežao prometne veze u gradu. U GUP-u je mjesto našao i nacionalni stadion u Blatu, koji bi se gradio bez natječaja, i to nakon što su gradske milijarde ulupane u stadion Dinama. S obzirom na neposredno susjedstvo, stanovnici Sigeta organizirali su se kako bi se suprotstavili idejama o izgradnji ‘Zagrebačkog Manhattana’. Gordana Pasanec, predsjednica udruge građana Siget, ističe da su od početka iznosili primjedbe na prijedlog GUP-a.

- Nisu ih prihvatili i zato sada organiziramo prosvjede na kojima se skuplja sve više ljudi. Dosta nam je nepravde, poskupljenja i krivih odluka u gradu koje se donose bez građana i bez struke - rekla nam je, uvjerena da GUP neće proći. Ako ipak prođe, imaju i B varijantu…

Osim famoznog Manhattana u Novom Zagrebu, čini se da se jedan manjih razmjera priprema i na Savici, naselju koje je Bandić i pored otpora građana već počastio jednom crkvom na mjestu zelene površine, a sada je riječ o izgradnji poslovno-stambenog centra s četiri tornja visine 29 do 36 katova.

U Zagrebu ni prometnice nisu u bajnom stanju. Zapravo jesu, ali nisu prilagođene sve većem broju automobila. I dok će rotor u Remetincu nakon preslagivanja koje je trajalo godinu i pol dana, a težilo 331,7 miliona kuna, od čega 321 milion bespovratnih sredstava, omogućiti značajno poboljšanje prometa kad se harmoniziraju semafori i ograničenja brzine, Most slobode koji je u najkritičnijem stanju tek je ušminkan. Popravljene su pješačke staze i ograde, uz trošak od 27 miliona kuna, ali oštećeni stubovi i konstrukcija nisu dirani.

Obogatimo zbirku arhitektonskih čuda podsjećanjem na ‘zlatne’ tramvajske stanice i WC-e, od kojih je onaj na Krešimirovu trgu obnovljen za nevjerojatnih 9.700 eura po kvadratu. A stav gradskih organa prema urbanizmu i arhitekturi ilustrirajmo dozvolom za gradnju vile Ante Vlahovića, predsjednika Uprave Adris Grupe, u Preradovićevoj ulici, vile koja se, najblaže rečeno, ne uklapa u izgled ove donjogradske ulice. Da i ne pričamo o upletenosti Bandićeve supruge koja je stan u ruševnoj kućici Vlahoviću prodala po basnoslovnoj cijeni.

Drugi aktualan problem Zagreba je odvoz smeća i računi za tu rabotu. Komunalno poduzeće Čistoća objavilo je novi cjenik koji je trebao krenuti od 1. februara, a po kojem bi mjesečni računi građanima Zagreba drastično porasli. Uz obavezan fiksni dio od 68,57 kuna dolazi varijabilni dio koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza, a s kojim bi računi prosječno rasli i do 150 kuna. Na pritisak građana i ukupno 24 grada i općine, među kojima nije bio Zagreb, Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, pa će cijene zbrinjavanja otpada zasad ostati nepromijenjene u svim gradovima, tako i u Zagrebu, kaže nam Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji.

- Ovo je privremena odgoda i još nema konačne presude pa smo sigurni da Bandić neće na tome stati. Dosadašnje cijene u Zagrebu su također nepravedne i nezakonite jer nisu u skladu s Ustavom i Zakonom o održivom gospodarenju otpadom: ne nagrađuju one koji odvajaju otpad. I ostatak gradskog sustava je u kaosu: odvojeno prikupljanje je nefunkcionalno, otpad se ne odvozi redovito, Zagreb nema potrebna postrojenja – sortirnicu, kompostanu ili centar za obradu glomaznog otpada pa skupo plaća privatnicima za obradu otpada - nabraja Košak.

Zbog smetlišta Jakuševec i zbog više farmi u tom naselju stanovnici istočnog dijela Novog Zagreba doslovno vide što udišu. To je naročito došlo do izražaja prošlog ljeta zbog požara i proteklih mjeseci zbog zračnih struja. Marko Torjanac, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini, obišao je svojevremeno to područje.

- Pri obilasku su nas mještani, osim neizdrživog smrada plinova s odlagališta, kompostane koja je otvorenog tipa i smrada farmi domaćih životinja tik do novogradnji, upoznali s problemima s kojima se susreću u toj, doslovno, rak-rani Zagreba i zbog čega ga hitno treba zatvoriti - govori Torjanac.

U Jakuševcu je broj oboljelih od raka oko 16 posto, što je daleko iznad državnog prosjeka. S drobilice otvorenog tipa raspršuje se prašina nastala mljevenjem građevinskog materijala pa opasne čestice dolaze do naselja i uzrokuju zdravstvene probleme dišnih sustava. Iako je odlaganje azbestnih ploča na otvorenom zabranjeno, ima ih uz samu ogradu odlagališta. Značajan postotak plina iz odlagališta koji služi kao pogonsko gorivo za proizvodnju električne energije odlazi u zrak zbog loše postavljenog i oštećenog sustava. Podzemne vode ispod odlagališta zagađene su i prijeti zagađenje crpilišta pitke vode za Zagreb. Torjanac ukazuje i na to da dio stanovnika godinama od Grada dobiva znatna financijska obeštećenja pa zbog toga trpi smrad i opstruira aktivnosti ostalih sugrađana koji žele zatvaranje Jakuševca. Dio stanovnika koji prima naknade ne živi na tim adresama, već na temelju vlasništva ubire obeštećenja, kaže Torjanac i dodaje da je Zagreb Jakuševčanima, tik uz odlagalište, izgradio novo nogometno igralište i park za djecu.

- Stanje je svake godine sve gore. Smrad i štetne čestice su u porastu i više je dana kad građani tog dijela, ali i čitavog Zagreba, imaju nekvalitetan zrak i poteškoće s disanjem. Unazad mjesec dana prvi se put, na temelju mjerenja, počelo javno govoriti o zabrinjavajućoj kvaliteti zraka u cijelom gradu, na što smo upozoravali prije godinu dana. Stanje je vjerojatno još i gore jer se pojedini segmenti ne mjere - ističe Torjanac.

A kad građani pogledaju na sjever, vide novi trag Bandićevih marifetluka – žičaru koja već sada slovi kao jedna od najskupljih u Evropi. Vijećnici su tankom većinom od 26 glasova odlučili kreditno zadužiti Zagrepčane za 537 miliona kuna za potrebe izgradnje nove žičare. Rok otplate je 15 godina, a na navedeni iznos treba dodati 112,3 miliona kamata pa je cijena dostigla 650 miliona kuna, više nego duplo od prvobitnih planova. Radovi su poskupjeli za dodatnih 125 miliona kuna zbog povećanja cijene građevinskih radova, rasta cijena željeza i zbog smanjenja konkurencije uslijed sloma većine građevinskih tvrtki, a oprema koja je planirana u studiji tehnički je manje kvalitetna od one koja je bila predmet javne nabave.

Zagreb se od prošle godine oprostio još jednom aferom – adventskim kućicama. Po pisanju medija, odabranim tvrtkama je odobreno postavljanje 228 kućica uz planirani prihod od 756.375 kuna ili oko 3.300 kuna po kućici za 40 dana Adventa. Te privatne tvrtke onda iznajmljuju kućice po znatno većoj cijeni, između 23.000 i 100.000 kuna. Zbog podzakupa i nepostojanja natječaja, jer Turistička zajednica grada Zagreba unaprijed određuje tvrtke koje mogu dobiti kućice, Split je sa samo 19 kućica na Adventu zaradio više nego Zagreb. U Splitu i drugim gradovima nema podnajma, a za kućice se zainteresirani nadmeću licitacijom.

Adventske kućice svoje su mjesto našle i u emisiji ‘Prime Time’ na N1 televiziji, a u raskrinkavanje koruptivnog modela upravljanja Zagrebom i dodjele adventskih kućica uključio se i Gong u okviru Dana borbe protiv korupcije.

- Bandić je čest junak naše emisije, a naročito otkako je totalno izgubio kontrolu nad sobom. Zato me zanima koliko će moći sve ovo izdržati jer je navikao da ga ljudi slave, vole, obožavaju… Navodno je rasprodao ili prebacio sve nekretnine na dijete i ženu, pa zato mislim da se sprema za bijeg u BiH – ima dvojno državljanstvo, a tamo ga čega kućerina u Grudama. Trebalo bi ga zadržati, da ne pobjegne kad dođe prva presuda - kaže nam Domagoj Zovak, jedan od autora ‘Prime Timea’.

- Goruća su pitanja odvoz smeća i reciklaža, ali se GUP pokazuje kao glavni problem. Problem je i način na koji se Grad odnosi prema socijalnom pitanju u smislu rodiljnih naknada, čime se žene pretvaraju u mašine za rađanje umjesto da se gradi više vrtića kako bi ih se rasteretilo. Lani je za njihovu izgradnju i adaptaciju utrošeno 12 miliona, što je manje nego za propalo ‘Ljeto na Savi’. Nužni su i domovi za starije i nemoćne, ali i sva socijalna infrastruktura koja svojim izostankom najviše pada na pleća žena - ističe pak David Bilić, novi vijećnik iz redova Radničke fronte.

- Protesti su važni kako bi se pokazalo da nismo toliko umrtvljeni i atrofirani kao što se ranije mogao steći utisak, već da postoji borbeni i nepokoreni Zagreb koji neće trpjeti da se nastave maltretiranje i korupcija kao konstante u 20 godina Bandićeve vlasti. U Gradskoj skupštini se može desiti da Bandić izgubi većinu koju je do sada kupovao, ali ne bih ništa prejudicirao jer je svašta moguće. Bitno je naći kritičnu masu zastupnika - dodaje Bilić.

S njim se slaže i Tomislav Tomašević s liste Zagreb je naš.

- Građani se bune i ne vjerujem da protesta više neće biti, ali vjerujem da su ovo zadnji dani Milana Bandića na vlasti. On po broju afera može ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ali mislim da će afere stati kad on ode. Istina, on ima žetončiće u Gradskoj skupštini i Saboru i očito si tako osigurava moć i imunitet od progona, ali žetončići pomalo napuštaju brod. Nikad nije bilo riskantnije davati podršku Bandiću i ako HDZ, barem u Zagrebu, ne želi samoubojstvo na sljedećim izborima, mislim da nemaju što kalkulirati. Nije nužno da će u skupštini doći do preokreta, ali ne očekujem ni da će Bandićeve odluke i prijedlozi glatko prolaziti. A većini građana je dosta Milana Bandića - kaže Tomašević.

Pitanje o rasporedu snaga u Gradskoj skupštini postavili smo i Marku Torjancu.

- U raspravi o GUP-u možemo očekivati ujedinjenu oporbu u pokušaju da spriječi zabijanje posljednjeg čavla u lijes u kojemu će Zagreb biti sahranjen. Možemo očekivati amandmane HDZ-a kojima će pokušati kupiti vrijeme do sljedeće sjednice, nadajući se da će do tada naći način da prekinu suradnju koja ih je zauvijek kompromitirala, ne samo u Gradu Zagrebu već i šire. Jer bez pomoći HDZ-a Bandić ne bi mogao uništiti Zagreb. Bandić i HDZ za Zagreb su isto, no kako dolaze izbori, HDZ će se pokušati izvući barem iz velikog finala uništenja grada. Bandića može održati koruptivna, mafijaška hobotnica koja je premrežila cijelu Hrvatsku, a ponajviše pravosuđe, policiju i uz njih vezane institucije - govori Torjanac.

- Odlasku Bandića mogu pripomoći HDZ i Plenković, ukoliko Plenković uopće za to ima političke snage. Njih dvojica funkcioniraju po principu spojenih posuda, držeći jedan drugome većinu. Konačnom odlasku Bandića mogu pomoći i velika previranja u HDZ-u, pogotovo zagrebačkom, gdje se panično nastoje očistiti identifikacije s organiziranim kriminalom, što im je nakon niza štetnih odluka koje su donijeli kao Bandićevi žetončići apsolutno nemoguća misija. Ali može ih se razumjeti. I čovjek na samrti želi ispovjediti svoje grijehe. No najviše će pridonijeti bunt građana koji se više neće moći bahato ignorirati. Više od 20.000 ljudi na prošlom prosvjedu najava je velikih problema za cijeli korumpirani sustav, ne samo Zagreba već i Hrvatske - smatra Torjanac.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više