Novosti

Politika

Zagrebačko Sveučilište prihvatilo prijedlog da se Plenkovićevom ocu dodijeli titula emeritusa

‘Umjesto da se distanciramo od vlasti i da je kritički promišljamo, mi se njoj dodvoravamo’, poručila je rektoru Damiru Borasu profesorica Đurđica Čilić, koja je jedina glasala protiv odluke da se prihvati prijedlog o dodjeli počasnog zvanja Mariju Plenkoviću

3zjedrb58rcxamrl02xbwbyyyrw

Andrej Plenković i Damir Boras (foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu prihvaćen je prijedlog rektora Damira Borasa o dodjeli počasnog zvanja profesora emeritusa Mariju Plenkoviću, umirovljenom profesoru komunikologije i ocu aktualnog hrvatskog premijera.

Prema pravilniku zagrebačkog Sveučilišta, osim ugledne titule njen nositelj ostvaruje mjesečnu novčanu naknadu, ali i pravo sudjelovanja u nastavi te znanstveno-istraživačkom radu. Za umirovljenog Plenkovića, koji je prije šest godina prestao raditi na zagrebačkom Sveučilištu te uopće sudjelovati u hrvatskoj znanstvenoj zajednici, ova titula, ako mu se u konačnici dodjeli, može značiti povratak na neki od hrvatskih fakulteta.

Kako doznajemo, predlaganje neke osobe za ovu titulu šest godina od umirovljenja nije uobičajeni slučaj, no na zagrebačkom Sveučilištu donedavno se neuobičajenim smatrala i dodjela počasnog doktorata Draganu Čoviću, kao i prijedlog da se ista titula dodijeli Milanu Bandiću. Tako nakon davanja počasnog doktorata najmoćnijem HDZ-ovcu iz susjedne zemlje BiH te pokušaja davanja doktorata najmoćnijem političaru glavnog grada Hrvatske, zagrebački rektor odlučio je predložiti za emeritusa oca najmoćnijeg političara države, koji, uz to, od 2013. godine uopće ne predaje u Hrvatskoj, već na privatnom sveučilištu u Mariboru.

- To uistinu nije uobičajeno - rekla je za Novosti Đurđica Čilić, članica Senata i profesorica za zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Objasnila je kako je dodjela titule emeritusa vrlo rijetka. Primjerice, danas je ona dodijeljena jednoj profesorici, uglednoj znanstvenici Branki Zovko, koja ima 86 godina, ali od umirovljenja svakodnevno i dalje radi za zagrebačkom FER-u i prisutna je u hrvatskoj znanosti.

No još više od samog rektorovog poteza, čiji je mandat obilježen neuobičajenim prijedlozima, iznenađuje činjenica da je samo Čilić od 70 članova Senata, koliko ih ovo tijelo ima, glasala protiv prijedloga.

Rektor Boras je, između ostalog, u svom obrazloženju rekao kako je Plenkovićev značaj golem te da je zadužio nekoliko fakulteta - i Grafički i Fakultet političkih znanosti i varaždinski Fakultet organizacije i informatike.

Čilić je tijekom sjednice pitala Borasa kako to da ga onda ti fakulteti nisu predložili za emeritusa. Naime, dva su načina da se postane profesor emeritus. Prvi način je da prijedlog dođe s fakulteta na kojem osoba predaje i to šest mjeseci prije nego ode u mirovinu, a drugi je, kao u slučaju Plenkovića starijeg, putem diskrecijskog prava rektora na prijedlog.

Čilić je Borasa pitala i nije li taj prijedlog, nakon što je Senat dao počasni doktorat najmoćnijem HDZ-ovom političaru u BiH i nakon što je predložio da se počasni doktorat da najmoćnijem političaru u Zagrebu, treći dokaz da je njegovo uporno zagovaranje autonomije Sveučilišta upravo njeno ugrožavanje. ‘Umjesto da se distanciramo od vlasti i da je kritički promišljamo, mi se njoj dodvoravamo’, rekla je Čilić Borasu.

Kako je Čilić ispričala za Novosti, rektor Boras joj je na oba pitanja odgovorio tek da je ona ta koja se mora distancirati od politike te ju je prozvao robom ideologije.

Sukladno pravilniku Sveučilišta u Zagrebu, o prijedlogu će sada svoje mišljenje morati dati članovi stručnog povjerenstvo za dodjelu počasnog zvanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više