Novosti

Kultura

ZagrebDox se vratio korijenima

Dodjelom nagrada završio je ZagrebDox, međunarodni dokumentarni festival, nastavljajući s prikazivanjem punog spektra autorskih dokumentarnih filmova, bez povinovanja trenutnim svjetonazorskim ili političkim trendovima

Large zgdox  damir markovina  biserka %c5%a0uran  zrinja ko%c5%a1ar  restart   matyas kalman  boris poljak photo samir ceric kovacevic

Nagrađeni autori i autorice Damir Markovina, Biserka Šuran, Zrinja Košar, Matyas Kalman, Boris Polja (foto Samir Cerić Kovačević)

Dodjelom nagrada i priznanja završio je 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. Tokom trajanja, od 26. marta do 3. aprila, u takmičarskim i popratnim programima prikazano je 116 filmova za čije se projekcije često tražila karta više, a program je obogatilo preko sto gostiju, mahom renomiranih dokumentarista.

Veliki pečat za najbolji film iz Međunarodnog natjecateljskog programa žiri je dodijelio Manifestu, autora pod pseudonimom Angie Vinchito koji je dobio i nagradu Movies That Matter za ostvarenje koje na najbolji način promovira ljudska prava, a specijalno priznanje u istoj kategoriji dobio je film Dezerteri Damira Markovine.

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dobio je film Van prostora i vremena redatelja Nikolausa Geyrhaltera, dok je Mali pečat za najbolji kratkometražni dobio Boris Poljak za Horror Vacui. Hrvatsko-nizozemskom filmu Prizori s mojim ocem, Biserke Šuran i Između revolucija Vlada Petrija pripala su posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji.

Mladi žiri dodijelio je Mali pečat za najbolji film mladog autora starosti do 35 godina za film Prizori s mojim ocem Biserke Šuran. Posebna priznanje dobili su filmovi Vrata sna autorice Negin Ahmadi i Divlje ranjene životinje Jakoba Pagel Andersena.

Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI dodijelili su istoimenu nagradu filmu U posjeti Fortuni Mátyása Kálmána.

Nagradu Počasni pečat, koja se dodjeljuje autorima koji su niz godina kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu, a koju dodjeljuje direktor festivala Nenad Puhovski, dobio je Gianfranco Rossi čiji je film Na putu prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Nagradu publike dobio je film Vrane su bijele Ahsena Nadeema, s prosječnom ocjenom 4,9, a najgledaniji film ovogodišnjeg festivala je Iz sve snage autora Dimitra Dimitrovskog Dibe.

Održanim filmskim festivalom bio je zadovoljan i Puhovski.

- Ovogodišnji ZagrebDox, kao što smo i obećali, donio je povratak na one vrijednosti kojima se i do sada ponosio i koje je sustavno gradio od početka. Kao najznačajniji međunarodni dokumentarni festival u ovom dijelu Europe, ZagrebDox je predstavio najbolje, najinteresantnije, najnagrađivanije i najkontroverznije svjetske, regionalne i hrvatske dokumentarce. S punim poštovanjem ukusa, znanja i iskustva svoje publike, ZagrebDox je nastavio s prikazivanjem punog spektra autorskih dokumentarnih filmova, bez povinovanja trenutnim svjetonazorskim ili političkim trendovima. Gledatelji su to nagradili najvećim dolaskom u proteklih nekoliko godina, te izuzetno visokim ocjenama gledanih filmova – kazao je Puhovski.

Kao i uvijek, nastavlja dalje, publika je pokazala posebni interes za hrvatske dokumentarce, pa su se među pet najbolje ocijenjenih filmova iz čitavog svijeta našla dva hrvatska i jedna hrvatska koprodukcija.

Nastavljajući politiku stalnog razvoja festivala, ZagrebDox je i ovaj put uveo niz novosti, ali i značajnu promjenu u Programu za profesionalce (ZagrebDox Pro) koji je ovaj put bio posvećen samo jednoj temi – kako snimiti rat, rekao je Puhovski, stvarajući teme za jubilarni, 20. ZagrebDox.

Uz to, trima festivalskim i jednom pretpremijernom projekcijom belgijskog filma Kad odrastem Claire Billet i Oliviera Jobarda ZagrebDox proteklog se tjedna, prvi među europskim festivalima, priključio kampanji podizanja svijesti #EducationNoMatterWhat (“Obrazovanje unatoč svemu”) o izazovima milijuna učenika i studenata pogođenih humanitarnim krizama te važnosti obrazovanja u izvanrednim okolnostima, s ciljem podizanja svijesti građana EU, te načinima pružanja pomoći kod školovanja djece u kriznim situacijama.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više