>

novosti logo

Kronika Kronika

Zajednička vrijednost Hrvata i Srba

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi krajem juna i avgusta u prostorima Kule Jankovića u Islamu Grčkom organizirat će dvije radionice tradicijskog načina pjevanja. Široko sponzorstvo događaja dokaz je da je zajednica prepoznala značaj ovog dijela kulturnog identiteta koji je zajednički Hrvatima i Srbima

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi krajem juna i avgusta u prostorima Kule Jankovića u Islamu Grčkom organizirat će dvije radionice tradicijskog načina pjevanja. Radionice se odvijaju u okviru projekta Duga iznad Kule. Široko sponzorstvo Ministarstva kulture, Zadarske županije, Grada Benkovca, SNV-a i VSNM-a Zadra dokaz je da je društvena zajednica prepoznala značaj očuvanja ovog dijela kulturnog identiteta koji je zajednički i Hrvatima i Srbima s ovih prostora, kaže autor projekta Ilija Krneta.

Po njegovim riječima, projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja ili groktenja, uvriježenih naziva za najstariji sloj tradicijskih pjevanja na područjima Hrvatske.

Radi se o arhaičkom pjevanju s karakterističnim potresanjem glasa posebnim načinom pjevanja iz grla. Ovu vrstu pjevanja izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Ovakva vrsta pjevanja održala se zahvaljujući grupama narodnih pjevača koji su pjevali na seoskim svečanostima, a danas se ojkanje prenosi i naučava u KUD-ovima i putem audio i video medija.

Namjera projekta je da obuhvati vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane učesnike.

- Važnost glazbenog izričaja prepoznalo je Ministarstvo kulture koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti i uspješno ga prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva - kaže Krneta.

- Budući se preko 40 godina bavim kulturnim amaterizmom, smatrao sam je i moja obaveza da se založim i poslušam preporuke da se ide u hitnu zaštitu tog glazbenog izričaja. Godine 1947., kad je osnovan Jugoton, prva izdana ploča bila s dalmatinskim pjesmama, što je po riječima tadašnjem muzičkog urednika značilo da su već tada prepoznali američki kulturni imperijalizam, pa je jedini način da se tome suprotstavimo bilo promoviranje naših vrijednosti. Danas u našim turističkim prostorima imamo sličnu situaciju - razni techno i moderni ritmovi jednostavno su potisnuli autohtone vrijednosti. Upravo zato i ove radionica ojkanja imaju ambiciju prerasti u međunarodne, a Kula Jankovića kao junačku utvrdu možemo smatrati kolijevkom ojkanja ili groktenja - kaže Krneta, koji je prije desetak godina sličan projekt pokrenuo u selu Žegar pod imenom Duga iznad Zrmanje.

Osim toga, Kula Jankovića kao domaćin i udruženje Mostovi kao organizator, imali su ‘ojkačke’ aktivnosti u Danima Kule 2013. i 2014. godine.

- Sadašnji projekt ima ambiciju da se kandidira za evropske fondove, ne samo one kulturnog predznaka, kako bismo očuvali ovaj tip kulturne baštine - kaže Krneta, ističući da je zadovoljan podrškom, prije svega i udruge Mostovi u kojoj ključnu ulogu ima obitelj književnika Vladana Desnice.

Krnata ne očekuje namile scene i provokacija kao na festivalu ojkače u Petrinji jer je, kako ponavlja, ojkanje zajednička vrijednost obje zajednice.

- Zato nastojimo da i predavači, demonstratori i učesnici ne budu samo s jedne strane. Za sada je interes lijep, ali mi moramo zadovoljiti i kriterije multinacionalnosti - kaže i zaključuje da će ojkanje također biti atrakcija za turiste, ne samo iz Evrope.

Radionice - tko, što i kako?

Radionice vode etnomuzikolozi-istraživači kojima u realizaciji ovog projekta pomažu lokalni tradicijski pjevači. Voditelji prve radionice koja će se održati od 30. juna do 2. jula su etnomuzikologinja dr. Sanja Ranković iz Beograda, i mr. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra. Voditelj druge radionice od 28 do 30. avgusta je dr. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, muzički pedagog i dirigent iz Zagreba.

Voditelji radionica držat će predavanja o specifičnim karakteristikama ovih pjevanja uz prikazivanje relevantnih audio i video primjera. Organizirat će se učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori - članovi pjevačkih sastava iz sela pretežito nastanjenim Hrvatima i sela pretežito nastanjenim Srbima.

Polaznici će kroz susret i komunikaciju s kazivačima i obilaskom i snimanjima seoskih grupa u Ravnim Kotarima i Bukovici imati priliku zabilježiti svjedočenja nosilaca tradicije o nekadašnjoj i današnjoj ojkačkoj praksi. Učešće je besplatno ali uz obaveznu prijavu ispunjavanjem prijavnice na sljedećem linku. Organizatori pokrivaju troškove stanki za kavu i ručak za dva radna dana u Kuli. Za dio učesnika postoji mogućnost organiziranja besplatnog smještaja u Kuli Jankovića. Broj učesnika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 25. juna 2015.

1/1