>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Zajedničkim snagama protiv zaborava

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj pokrenula je seriju radnih akcija. Prvu od njih su uz pomoć lokalnog stanovništva odradili u Mačkovom Selu

Članovi Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj (oMreža) su 17. juna u suradnji s petrinjskom parohijom SPC-a organizirali radnu akciju čišćenja i uređenja ruševina hrama Svete Petke u Mačkovom Selu na Baniji. Uz pomoć paroha Saše Umićevića i lokalnog stanovništva, akcija je uspješno provedena, unutrašnjost hrama je očišćena od drveća i korova, a dvorište je pokošeno.

- Ideja je da članovi oMreže organiziraju radne akcije, a pošto nam je to bio prvi put, htjeli smo akciju organizirati s nekim koga poznajemo, a to je o. Saša. Također, za čišćenje crkve u Mačkovu Selu smo se odlučili jer je ona niz godina zapuštena i zaboravljena; nekad su se tamo održavali narodni zborovi, a nakon 1989. godine, kad je održan zadnji, nište se više nije dešavalo - rekla je Jelena Nestorović iz oMreže.

Uz desetoro članova oMreže u čišćenju crkve učestvovalo je i 15-ak mještana ovoga i okolnih sela koji su se postepeno priključivali akciji sa svojom mehanizacijom i alatima. Akcija je završena zajedničkim ručkom koji su pripremili članovi oMreže.

- Najvažnija je dobra suradnja nas i mještana. Mi smo pokrenuli inicijativu, ali bez mještana i njihove mehanizacije teško da bismo mogli uraditi sve ono što smo isplanirali - rekla je Jelena Nestorović, dodavši da su se sada stvorili uslovi da se na prostoru crkve mogu obavljati vjerski obredi. Zbog odličnih iskustava i iskazanog interesa, oMreža će slične akcije održat i u drugim krajevima.

1/3